GLEDE SKUP-VINNERE:  Dagbladets Tore Bergsaker, Bjørn S. Kristiansen, Anders Fjellberg, Martine Aurdal, Peder Ottosen og Kjetil Magne Sørenes i front.
Foto: Jonas Pettersen / Dagbladet
GLEDE SKUP-VINNERE: Dagbladets Tore Bergsaker, Bjørn S. Kristiansen, Anders Fjellberg, Martine Aurdal, Peder Ottosen og Kjetil Magne Sørenes i front. Foto: Jonas Pettersen / DagbladetVis mer

Dagbladet vant to gjeve journalistpriser

Skup-diplomer gikk til journalistene bak Odd Nerdrum-saken og politiske avsløringer i «Selvforsvar og gamle venner».

TØNSBERG/OSLO (Dagbladet): Tre Skup-diplomer og en Skup-pris ble delt ut lørdag kveld i Tønsberg.

- Dette er en stor dag for oss! Jeg er utrolig stolt av reporterne.

- Kulturredaksjoner kan grave. Jeg håper dette inspirerer kulturjournalistkollegene våre. Vi i Dagbladet lover å fortsette å sette et kritisk søkelys på kulturlivet, sier reportasjeleder Tinna Gudmundsdottir i Dagbladets kulturavdeling.

To av fire priser Dagens Næringsliv fikk Skup-prisen for «Dopingmafiaen» - avsløringen om dopingsalg, Bergens tidene fikk Skup-diplom for saken «Spillet om klimakronene».

Dagbladet mottok hele to Skup-diplomer: for samfunnsavdelingen «Selvforsvar og gamle venner» og kulturavdelingens «Odd Nerdrum: bevisjakten».

Dagbladets sommervikar Anders Fjellberg ante ugler i mosen og begynte å grave i straffesaken mot kunstneren, og fikk med seg kollega Peder Ottosen, som utgjorde motoren i avdelingsleder Tinna Gudmundsdottirs team.

Lysbakken og Støre Dagbladet fikk diplom serien «Selvforsvar og gamle venner» - om statsråd Audun Lysbakkens tildeling av penger til organisasjoner og statsråd Jonas Gahr Støre håndtering av den såkalte Tschudi-saken.

- At Lysbakken skulle gå av på grunn av dette, kom som et sjokk på meg. Men jeg skjønte tidlig at det var et bra prosjekt, sier Tore Bergsaker i Dagbladets samfunnsavdeling.

Lørdag kveld ble en stor dag for både samfunns- og kulturavdelingen i Dagbladet.

I papirutgaven onsdag 3. oktober viet Dagbladet ti sider til de nye bevisene Fjellberg og Ottosen hadde sporet opp i Nerdrum-saken.

Mye rot I juni 2012 ble Odd Nerdrum dømt til to år og ti måneder i fengsel. Borgarting lagmannsrett fant Nerdrum skyldig i å ha lurt unna 1 677 000 dollar, nesten 14 millioner kroner, fra norske skattemyndigheter. 900 000 dollar var stuet vekk i en bankboks i Østerrike. Det var rot i papirer, feil i forklaringer og manglende regnskapsføring.

Likevel, under hele rettssaken hevdet både forsvareren og Nerdrum at han var uskyldig.

Dagbladet har gransket dommen, og gravd fram nye, sentrale dokumenter som ikke var framme under rettssaken.

Nye dokumenter Dagbladets journalister reiste både til Island og Østerrike, og fikk tak i utskrifter fra banken i Lech, islandske selvangivelser, inntektsoversikter, fakser og e-poster.

Kombinert med rettens bevismateriale, forteller de en mer nyansert historie enn den som presenteres i dommen.

Alle beløpene Nerdrum er dømt for å ha unndratt, stammer fra Forum Gallery i New York, i perioden 1998-2002.

Dokumentene viste: • Retten har trolig talt deler av Nerdrums inntekter flere ganger.

• Retten har lagt til grunn at Nerdrum har fått utbetalt 693 177 dollar mer av galleriet, enn malerisalget tilsier.

• Nerdrum har høyst sannsynlig skattet av alle inntekter, med unntak av tre mindre sjekker. Men de nye bevisene gir ikke svar på om Nerdrum skattet til riktig tid, eller til rett land.

Dette førte til at Høyesterett 5. februar besluttet at Nerdrum-saken skal behandles på nytt i lagmannsretten.

Skup-prisene er Norges mest prestisjetunge. For 2012 ble det levert inn 51 rapporter. De beskriver hvordan journalistene har jobbet fram sine saker, som har gitt og fått mye oppmerksomhet.

Skup-prisen og Skup-diplomer deles ut for godt og grundig journalistisk gravearbeid, i Tønsberg - der Skup-seminaret har vært avholdt siden 2006. Skup ble opprettet i 1990.