Dagbladet.no endelig tenåring

13 år i dag - takket være deg.

(Dagbladet.no): - Oi! Gratulerer som tenåring, sier Elisabeth Backe-Hansen ved NOVA til Dagbladet.no.

Typiske trekk ved en 13-åring er ifølge psykologen og forskningslederen at en begynner å finne ut av hva en har lyst til her i verden.

- Søt alder

- Og av og til begynner man å se litt på det andre kjønn. Lurer på ungdomstiden, men er ikke helt kommet dit ennå. Intellektuelt veldig moden. Kan mye, hvis hun gidder å gjøre det.

 Ser du likheter mellom en 13-åring og Dagbladet.no?

- Det med å ta standpunkter og holde fast ved dem, men ikke alltid like godt fundert kanskje. Det er en veldig søt alder.

Høy selvtillit

Nettredaktør Morten Øverbye mener Dagbladet.no som alle andre 13-åringer trenger noen som kan korrigere når selvtilliten blir for stor.

- På vår nettutgave har vi trukket leserne inn i artiklene for at de skal kunne kommentere, debattere og utdype det vi skriver. Leserne er med på å gjøre journalistikken vår bedre, og ettersom vi er 13 år i dag, kan du gjerne si at de er med på å oppdra oss, sier Øverbye.

Han mener at Dagbladet.no, som mange av sine jevnaldrende, er proppfull av selvtillit:

- Vi er veldig sikre på at vi skal bli best på alle de områdene vi bestemmer oss for. Akkurat nå er vi det på brukerdeltakelse, nyheter og video, sier Øverbye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en tid da leserdebatten og det brukerskapte innholdet er under ild fra flere hold, er vi i Dagbladet.no sikre på at det er nettopp her en helt sentral del av framtida vår ligger. Uten deg, brukeren, hadde vi ikke vært der vi er i dag. Vi har ambisjoner om å videreutvikle oss i en retning der du får enda flere og bedre muligheter til å delta med meninger, kunnskap og engasjement.

Særnorsk trend

topplista til TNS Gallup er Dagbladet.no denne uka på fjerde plass med vel 1,8 millioner unike brukere i uka. Fem år tidligere, i jubileumsuka 2003, hadde vi vel 571 000 unike brukere.

Veksten til Dagbladet.no er et uttrykk for at det jobber mange flinke folk her. Men også for den generelle veksten i nettbruk, og for en helt spesiell, særnorsk trend:

Ikke i noe annet land i verden har nettaviser og andre nyhetsnettsteder en så sterk posisjon. I Norge er fem nettaviser inne på TNS Metrix\' liste over de ti mest populære norske nettstedene: VG Nett (nr 1), Dagbladet.no (nr. 4) , NRK.no (nr. 7), Nettavisen (nr. 8) og Aftenposten.no (nr. 9).

Vi har med andre ord mange dyktige konkurrenter som gjør det morsomt og utfordrende å jobbe i nettavis i Norge.

På flyttefot

Til sammenlikning viser Alexa.coms målinger av global webtrafikk at det mest populære rendyrkede nyhetsnettstedet på den globale topp 500-lista er BBCs nyhetsticker helt nede på en 63. plass.

Nettavisenes ekstremt sterke posisjon i det norske nettmarkedet er spesiell. Men Alexas toppliste for Norge viser også et litt annet bilde, der Dagbladet.no og våre konkurrenter i nyhetsmarkedet utfordres knallhardt av andre typer aktører.

Skal vi tro Alexa er Google, YouTube og Facebook de tre mest populære nettstedene i Norge. Lista domineres av nettsamfunn og søketjenester, mens VG Nett og Dagbladet.no så vidt sniker seg inn på topp 10.

Vi kan med andre ord ikke lene oss for mye bakover i sofaen på tenåringrommet. Tvert imot: Ved pinsetider skal vi og resten av Dagbladet-huset forlate de tradisjonstunge avislokalene i Akersgata og flytte inn i Oslo Havnelager. Ambisjonen er at papiravis og nettavis skal jobbe enda tettere sammen, for større journalistisk slagkraft.

Samtidig vil vi jobbe knallhardt for å bli enda bedre som rendyrket og eksperimentvillig nettavis, i samarbeid med deg, brukeren. Gratulerer med dagen.

2004: Slik så Dagbladet.no ut i 2004.
ÅRETS NETTAVIS: Sjefredaktør Anne Aasheim gir blomster til et lite knippe Dagbladet.no-medarbeidere etter at vi ble <a href=\'http://www.dagbladet.no/kultur/2007/09/06/511240.html\'>kåret til årets nettsted</a> i 2007. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
1996: Slik så Dagbladet.no ut i 1996.
2000: Slik så Dagbladet.no ut i 2000.
2002: Slik så Dagbladet.no ut i 2002.