Dagbladet.no er ni år i dag

Tid@ flyr. I dag fyller Norges nest eldste nettavis ni år. Sjekk hvordan vi så ut!

Dagbladet.no setter månedlig nye rekorder, og leses nå av 2 millioner unike brukere hver måned. Det er slett ikke verst for en niåring.

Men det har vært en lang vei fram:

På selveste kvinnedagen, 8. mars i 1995 publiserte Dagbladet.no, eller «Dagbladet :på nettet» som det het den gang, sin første utgave på Internett, som den første av de norske riksmediene.

Hadde vi vært ute bare to dager tidligere ville vi også vært Norges aller første nettavis - en ære som tilkommer vesle Brønnysunds Avis. De store konkurrentene våre kastet seg derimot ikke over nettet før høsten samme år. VG kom for eksempel ut på Internett først i oktober 1995.

Samme forside hver dag

Historien og utviklingen rundt Dagbladet.no speiler på mange måter utviklingen av Internett.

Da Dagbladet.no startet var mange av de tingene vi i dag tar for gitt nærmest utopisk, på grunn av at utviklingen av standardene og protokollene på internett ikke hadde kommet særlig langt ennå.

- Vi følte oss litt Erik Bye-aktige - hadde litt pioneerfølelse i starten. Vi visste knapt hvordan vi skulle gjøre noen ting, men prøvde oss fram, forteller daværende vaktsjef og en av pioneerene bak Dagbladet.no, Terje Johansen.

- Mye av det som i dag er selvfølgeligheter for leserne var umulig. Vi hadde nøyaktig den samme forsida hver eneste dag i starten, med bare lenker videre til nyhets- og sportsseksjonene.

- Vi hadde ikke en egen nettadresse eller domene i starten, sier Johansen.

Adressen de tidlige brukerne av Dagbladet.no måtte benytte for å finne direkte fram til oss var derfor ikke akkurat enkel å huske, nemlig denne:

www.telepost.no:80/dagbl@det.no/welcome.html

- Vi hadde heller ingen bilder de første månedene, det var ikke teknisk mulig. Det var svære greier da vi publiserte de første bildene på nettet, forteller Johansen.

401.000 daglige lesere

Mye har skjedd på ni år, og ikke minst lesertallene for Dagbladet.no har skutt i været.

Det første året vokste lesertallene jevnt, og var våren 1996 kommet opp i 5000 daglig - omtrent som for en liten lokalavis. Det var stor stas. Men allerede året etter var lesertallene firedoblet.

Den forrykende veksten har fortsatt i alle de ni årene. Og vi kan i dag glede oss over å få informere, underholde og oppdatere hele 401.000 unike norske nettbrukere på Dagbladet.no hver eneste dag.

Takk for det, og gr@tulerer med dagen!

2001: Slik så toppen av Dagbladet.no-forsida ut en time eller to i mai 2001.
1996: Slik så toppen av Dagbladet.no-forsida ut da Norges eldste riksavis på nettet var ett og et halvt år gammel, i desember 1996.
1998: I 1998 kunne vi presentere nyheten om Gros sjefssjobb i WHO med denne forsida.
<B>SIST FREDAG: </B>Slik så øverste del av forsida vår ut i kanskje en times tid sist fredag, før sakene ble byttet ut eller oppdatert.
<B>POTENT KURVE: </B>Kurven over antall daglige lesere av Dagbladet.no har gått bratt oppover helt siden de første offisielle målingene startet i 1996.