Dagbladet.no utestenger Tore Tvedt

Vigrid-lederen føler seg sensurert. Hvor bør grensa for ytringsfriheten gå?

Tidligere denne uka valgte redaktør for Dagbladet.no, Even Teimansen, å utestenge Vigrid-lederen Tore W. Tvedt fra Dagbladet.no\'s kommentarsystem.

Beslutningen ble tatt på bakgrunn av flere uønskede innlegg. Blant annet har Tvedt skrevet innlegg som oppfordrer til vold, drevet reklame for rasistiske organisasjoner og kommet med svært nedsettende karakteristikker av folkegrupper og personer.

Kaste ut de som ødelegger
- Beslutningen om å utestenge Tore Tvedt var ikke vanskelig å ta. Summen av de innleggene han har sendt inn i våre debattforum er langt over det akseptable, og av en slik art at vi vil fullstendig blokkere alle innlegg fra ham framover, sier Teimansen.

- Dagbladet.no er ikke interessert i å fungere som talerør for slike personer eller som rekrutteringsplattform for slike organisasjoner. Når det kommer rasistiske innlegg, fulgt av lenker til nettsteder vi ikke kan stå inne for, og oppfordringer til vold mot grupper eller enkeltpersoner, er det utålelig for oss, sier han.

- Da må vi sette strek og kaste ut debattantene som ødelegger.

Ingen enkel problemstilling
Beslutningen om å stenge Tvedt ute var basert på en gjennomgang av alt han har sendt inn over en periode.

- Vi ønsker i prinsippet stor åpenhet og rikelig takhøyde på Dagbladet.no. Vi har imidlertid en genuin bekymring for at total åpenhet faktisk kan være med på å lukke diskusjonene våre. Blir støyen og drittslengingen for øredøvende og intens, er vi redd for at debattanter skremmes bort fra kommentarfeltet, fortsetter han.

- Ønsket om å være så liberale som mulig kan i verste fall bidra til at illiberale stemmer overtar debatten fullstendig. Erfaringsmessig er det verken til det beste for debattklimaet eller nivået. Det siste vi ønsker er å begrense offentlighetsadgangen til leserne våre, men vi frykter samtidig at det er nettopp det vi gjør hvis aktører som Tvedt får dominere. Folk blir skremt bort eller går lei og føler avmakt, sier Teimansen.

«VI ER I KRIG»: - Ifølge min virkelighetsoppfatning er vi to i krig, og jeg har forståelse for at dere ikke ønsker å gi fienden tilgang til deres skyttergrav. Da kan jeg fort vende artilleriet deres mot dere selv, sier Tvedt til Dagbladet.no. Foto: AGNETE BRUUN
«VI ER I KRIG»: - Ifølge min virkelighetsoppfatning er vi to i krig, og jeg har forståelse for at dere ikke ønsker å gi fienden tilgang til deres skyttergrav. Da kan jeg fort vende artilleriet deres mot dere selv, sier Tvedt til Dagbladet.no. Foto: AGNETE BRUUN Vis mer

Inngikk veddemål
«Vi hadde et internt lite veddemål om hvor lenge jeg ville få lov til å skrive kommentarer til artikler i Dagbladet under eget navn som registrert bruker. Kommentarene skulle være moderate og ikke reklamere for Vigrid. Selv det mest pessimistiske anslaget viste seg å være for optimistisk», skrev Tvedt på sine egne hjemmesider kort tid etter han ble utestengt.

- Nå var verken innleggene moderate eller uten reklame for organisasjonen, har du forståelse for at Dagbladet.no velger å utestenge deg?

- Ifølge min virkelighetsoppfatning er vi to i krig, og jeg har forståelse for at dere ikke ønsker å gi fienden tilgang til deres skyttergrav. Da kan jeg fort vende artilleriet deres mot dere selv, sier Tvedt til Dagbladet.no.

- Måtte skutt dere

Til tross for at han på sin egen hjemmeside skriver han føler seg sensurert, sier han til Dagbladet.no at han ikke føler ytringsfriheten hans er kneblet.

- Jeg forstår at kommentarfeltet deres er privat eiendom, og jeg respekterer eiendomsretten. Jeg ønsker ikke deg på mine sider heller, og jeg ville ikke sluppet deg til, sier han. 

Hvor viktig er internett for organisasjonen deres?

- La meg si det slik: Hadde vi ikke hatt egne internettsider og muligheten til å ytre oss der, måtte vi begynt å skyte dere, sier Tvedt.  

Dagbladet.no utestenger Tore Tvedt

Tvedt ble i 2006 dømt for rasisme i tingretten, men ble senere frifunnet i Borgarting lagmannsrett. I desember i fjor konkluderte imidlertid Høyesterett med at lagmannsrettens frifinnende dom bygger på feil rettsanvendelse, og at den må oppheves.

ENKEL AVGJØRELSE: - Beslutningen om å utestenge Tore Tvedt var ikke vanskelig å ta. Summen av de innleggene han har sendt inn i våre debattforum er langt over det akseptable, og av en slik art at vi vil fullstendig blokkere alle innlegg fra ham framover, sier redaktør for Dagbladet.no, Even Teimansen.