SVARER: Nikolai Astrup (H) svarer på Dagbladets lederartikkel om Statkraft. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SVARER: Nikolai Astrup (H) svarer på Dagbladets lederartikkel om Statkraft. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Dagbladets bommer om Statkraft

Staten har fått mye igjen for å slippe til private.

Meninger

Dagbladets lederskribent liker ikke mitt forslag til Høyres programkomité om å slippe private til på eiersiden i Statkraft. Dessverre har lederskribenten ikke satt seg inn i verken Statkrafts virksomhet eller mitt forslag, og velger i stedet å argumentere mot en stråmann.

Lederskribenten mener jeg har et ønske om «å gi private en rørledning til en statlig pengemaskin». Overskuddet fra norske vannkraftverk har i mange år blitt brukt til risikable satsinger i utlandet, som i flere tilfeller har påført Statkraft milliardtap. Mitt forslag går ut på å skille ut kontantstrømmen fra norske vannkraftverk slik at overskuddet herfra tilfaller fellesskapet gjennom staten. Det er nettopp et forslag som skal sikre at private ikke får en rørledning til en statlig pengemaskin. Fallene skal fortsatt driftes av Statkraft, og kompetansen i selskapet skal beholdes samlet. Det er med andre ord pengestrømmen fra utenlandssatsingen jeg vil invitere private til å ta del i gjennom en børsnotering.

I dag bæres risikoen ved utenlandsprosjekter av skattebetalerne alene. Det er ikke mer enn noen dager siden Statkraft annonserte nedskrivninger på 2,1 milliarder kroner på et vannkraftprosjekt i Tyrkia. Jeg mener det er riktig av Statkraft å satse ute, og selskapets eneste mulighet for å vokse er i realiteten i utlandet. Markedsandelen i Norge er for stor til at selskapet har mulighet til å vokse seg større her. Selskapet vil ha langt større sjanser for å lykkes ute dersom vi slipper til private eiere med kompetanse, kapital og nye eierimpulser. Telenor er en interessant parallell. Televerket hadde to millioner kunder. Nå har det delprivatiserte Telenor 200 millioner kunder. Staten har med andre ord fått mye igjen for å slippe til private. Et børsnotert Statkraft vil også bli utsatt for en effektiv markedstest av både drift og portefølje.

Dagbladet har rett i at Statkraft kan spille en viktig rolle i den nye grønne økonomien. Det er da også en av hovedbegrunnelsene for mitt forslag. Som Europas største produsent av fornybar energi spiller selskapet en viktig rolle allerede. Min ambisjon er at Statkraft går fra å være en europeisk gigant innen fornybar energi, til å bli en global gigant. Det er lettere å få til med privat kapital og flere eiere på laget.

Dagbladet mener videre at Statkraft har et politisk problem. Den beste måten å sikre seg mot det er nettopp å børsnotere selskapet, men samtidig holde arvesølvet i Norge utenom. Dersom Dagbladet hadde satt seg inn i forslaget kan man jo håpe at det poenget ville ha nådd fram også til dem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.