DEBATT

Dagbladets bommer om Statkraft

Staten har fått mye igjen for å slippe til private.

SVARER: Nikolai Astrup (H) svarer på Dagbladets lederartikkel om Statkraft. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SVARER: Nikolai Astrup (H) svarer på Dagbladets lederartikkel om Statkraft. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets lederskribent liker ikke mitt forslag til Høyres programkomité om å slippe private til på eiersiden i Statkraft. Dessverre har lederskribenten ikke satt seg inn i verken Statkrafts virksomhet eller mitt forslag, og velger i stedet å argumentere mot en stråmann.

Lederskribenten mener jeg har et ønske om «å gi private en rørledning til en statlig pengemaskin». Overskuddet fra norske vannkraftverk har i mange år blitt brukt til risikable satsinger i utlandet, som i flere tilfeller har påført Statkraft milliardtap. Mitt forslag går ut på å skille ut kontantstrømmen fra norske vannkraftverk slik at overskuddet herfra tilfaller fellesskapet gjennom staten. Det er nettopp et forslag som skal sikre at private ikke får en rørledning til en statlig pengemaskin. Fallene skal fortsatt driftes av Statkraft, og kompetansen i selskapet skal beholdes samlet. Det er med andre ord pengestrømmen fra utenlandssatsingen jeg vil invitere private til å ta del i gjennom en børsnotering.

I dag bæres risikoen ved utenlandsprosjekter av skattebetalerne alene. Det er ikke mer enn noen dager siden Statkraft annonserte nedskrivninger på 2,1 milliarder kroner på et vannkraftprosjekt i Tyrkia. Jeg mener det er riktig av Statkraft å satse ute, og selskapets eneste mulighet for å vokse er i realiteten i utlandet. Markedsandelen i Norge er for stor til at selskapet har mulighet til å vokse seg større her. Selskapet vil ha langt større sjanser for å lykkes ute dersom vi slipper til private eiere med kompetanse, kapital og nye eierimpulser. Telenor er en interessant parallell. Televerket hadde to millioner kunder. Nå har det delprivatiserte Telenor 200 millioner kunder. Staten har med andre ord fått mye igjen for å slippe til private. Et børsnotert Statkraft vil også bli utsatt for en effektiv markedstest av både drift og portefølje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer