Dagbladets Cathrine Krøger ny juryleder for Klarspråksprisen

- Hun er uredd og klartenkt.

PÅ RETT PLASS: Statsråd Jan Tore Sanner valgte Dagbladets litteraturkritiker Cathrine Krøger til ny juryleder for Klarspråkprisen. Foto: NTB Scanpix
PÅ RETT PLASS: Statsråd Jan Tore Sanner valgte Dagbladets litteraturkritiker Cathrine Krøger til ny juryleder for Klarspråkprisen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladets mangeårige litteraturkritiker er også sykepleiestudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), og sterkt kritiker av studiets lærebøkene - noe som synes å være årsaken til at statsråd Jan Tore Sanner valgte Cathrine Krøger til ny juryleder for Klarspråkprisen.

Der har hun skapt debatt, ved å slakte sykepleielitteraturen.

Det har ført til et krav, blant annet fra Prosas Sindre Hovdenakk, om at læreboksjangeren er en forsømt sjanger som nå burde være en storsatsing for kritikere.

«Jålete» og «kvasiakademisk»

I tillegg til å omtale lærebøkene som «jålete», «kvasiakademisk», «ugjennomtrengelig» og «tåkete» har hun også sett på hvordan de er blitt til - noe hun har omtalt som nærmest korrupt: «Lesere tvinges til å kjøpe rådyre og dels hårreisende dårlige bøker produsert av et lite fagmiljø som både skriver, underviser, evaluerer og anmelder de samme bøkene», fastslår hun.

Dette har tydeligvis ikke blitt forbigått av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, som uttrykker at hun helt klart er rett kvinne på rett plass.

- Cathrine Krøger er uredd og klartenkt. Jeg har stor tillitt til at hun skal løfte Klarspråkprisens arbeid, som er et stort og viktig prosjekt for med og regjeringen. Det er viktig å endre, tydeliggjøre og gjøre statens og kommunenes språk klarere. Dårlig språk fører til avmakt og byråkratisering og er en tidstyv, sier Sanner til Dagbladet.

Ekstraordinær innsats

Klarspråksprisen ble innført i 2009 og tildeles offentlige virksomheter som har gjort en ekstraordinær innsats for å bruke et skriftlig språk som er godt, klart og brukervennlig.

Klarspråksprisen omfatter fire priser som deles ut årlig.

- Klart språk i kommunene er spesielt viktig fordi kommunene tilbyr en rekke tjenester og har mye kontakt med innbyggerne sine. Med en ny priskategori for kommunene vil vi inspirere til innsats for et klart og forståelig språk også i kommune-Norge, sier Sanner.

Overrasket og beæret

Kandidater til Klarspråksprisen 2016 kan nomineres til og med 21. oktober. Mer informasjon finnes under klarspråk.no.

Krøger forteller at hun ble både overrasket og beæret over å bli spurt om å være juryleder for den statlige språkprisen.

- Det er tøft av ministeren å tilby en såpass rampete kritiker som meg, jobben som juryleder i Klarspråkprisen. Klarspråkprisen er et konkret og effektivt middel til å renske bort tåkepratet og de mange ugjennomtrengelige vendingene som omgir oss. Ved å gi priser til kommuner og statlige organer som er i stand til å gi klar og lettlest informasjon, settes også en mal som andre kan bruke. At det trengs, er åpenbart. Undersøkelser har vist at selv forfatterne bak skrivene ofte ikke vet hva de betyr.

- Ros til Sanner

På spørsmål om hva hun som kritiker kan bidra med, svarer hun at en kritikers jobb nettopp består i å finne essensen i en bok, og å argumentere for hvorvidt formidlingen er god eller dårlig. Hun legger til at juryen ellers består av høyst kompetente folk, med en sammensatt bakgrunn.

- Politikerne får jo alltid kjeft, avslutter Krøger:

- Her skal Sanner og regjeringen ha ros for å satse på noe så viktig som språkrens. Ugjennomtrengelige vendinger kan være et maktmiddel. Å omsette det til hva Sanner kaller menneskespråk, er demokratisering i praksis.

Den nye juryen består av Cathrine Krøger, litteraturanmelder i Dagbladet og sykepleierstudent, Fatima Almanea, ungdomspolitiker og samfunnsdebattant, Jan Olav Fretland, førsteamanuensis ved Høgskolen i Sogn og Fjordane, Anne Mette Hjelle, kommunikasjonsdirektør i Lotteri- og stiftelsestilsynet og Egil Johansen, fylkesrådmann i Vestfold fylkeskommune.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer