Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladets dieselsjokk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DIESELAVGIFTEN: Regjeringen har lagt fram et svært godt budsjettforslag. I fraværet av kontroversielle saker har Dagbladet skapt sin egen, og med SJOKK-OVERSKRIFTER skapt et inntrykk av at Regjeringen har foreslått å øke dieselavgiften fra 2008. Det har vi ikke gjort.For å motivere til kjøp av biler med lavere CO2-utslipp foreslår Regjeringen å erstatte slagvolum med CO2 utslipp ved beregning av engangsavgiften. Med en slik omlegging vil nye dieselbiler komme gunstigere ut enn bensinbiler.

SAMTIDIG VET VI at lokale utslipp til luft (partikler, NOx osv) er høyere for dieselbiler enn bensinbiler. Regjeringen varsler derfor at den vil foreslå en miljødifferensiert årsavgift for 2008, der biler som slipper ut mye NOx og partikler vil få høyere årsavgift enn de som slipper ut lite. Hvordan dette vil slå ut for ulike biltyper vil ikke bli klart før statsbudsjettet for 2008. Men siden en del eldre dieselbiler slipper ut mye slike stoffer, kan en anta at disse vil få høyere årsavgift enn f. eks nye bilmodeller (både diesel og bensin). Dette er vi åpne om nå, slik at folk ikke skal føle seg lurt når dette kommer i 2008. Målet er ikke å vri forbruket fra bensin til diesel, men å stimulere til kjøp av mer drivstoffgjerrige biler som forurenser mindre. Dette understreket jeg også i et intervju med Dagbladet sist mandag.

I DET SAMME oppslaget gjør Dagbladet et stort nummer av at vi i forslag til statsbudsjett peker på at avgiftsforskjellen mellom diesel og bensin ikke kan forklares av forskjeller i veibruks-, ulykkes og miljøkostnader. Videre vises det til at hensynet til å unngå miljømessige uheldige tilpasninger taler for at avgiftsforskjellen bør «utjevnes over tid». Men dette er ikke et forslag om avgiftsendringer fra Regjeringen, og heller ikke ensbetydende med at diesel utelukkende skal bli dyrere. Derfor er det direkte galt når Dagbladet skriver at dette betyr en ekstraavgift pr.liter diesel slik de gjør i oppslaget med samferdselsminister Liv Signe Navarsete tirsdag. Det er heller ingen uenighet i Regjeringen om at det er gode distriktspolitiske grunner til å være varsom med å endre rammebetingelsene for transportnæringen. Dagbladet hevder at det er full forvirring rundt Regjeringens avgiftspolitikk. Den eneste forvirringen som er, finner vi nok på Dagbladets desk og etter hvert den som er skapt blant avisens lesere.