Dagbladets dramaturgi - og virkeligheten

I en opplyst tid er ingen tjent med en samfunnsdebatt der meningsmotstandere tillegges merkelapper og holdninger som ikke hører hjemme noe sted.

FEIL: - Vi kjenner oss ikke igjen i inntrykket som skapes av dagens politi og justissektor, som ifølge Marte Michelet misliker fattige utlendinger og driver en kampanje mot romfolk, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FEIL: - Vi kjenner oss ikke igjen i inntrykket som skapes av dagens politi og justissektor, som ifølge Marte Michelet misliker fattige utlendinger og driver en kampanje mot romfolk, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer
Debattinnlegg

ROMFOLK: «Ordensmakten har alltid mislikt fattige utlendinger», skriver Dagbladets Marte Michelet i en lengre kommentar i egen avis 15. mai. Under tittelen «Tvilsomme typer» går Michelet langt tilbake i historien for å finne belegg for påstanden, og skaper et inntrykk av at dagens ordensmakt representerer et menneskesyn og holdninger som gir svært ubehagelige assosiasjoner. For å si det forsiktig.

Michelet skriver at politiet har tradisjon for å kreve utvidede fullmakter overfor bestemte grupper - og at det nå dreier seg om romfolk. Dette er feil. Politiets høringsuttalelser dreier seg om ordensmessige problemer i kjølvannet av tilreisende utenlandske tiggere, uavhengig av hvilket land eller bakgrunn disse kommer fra. Det er folks handlinger, og ikke folks bakgrunn, som opptar oss. Dette fordi politiets oppgave er å håndheve et lovverk som skal og må gjelde for alle.

La det være sagt - Michelets kommentar beskriver tragiske hendelser og en tidsånd i Europa som ingen skal glemme. Verken myndigheter, politikere, politi eller presse. Men som samfunn har vi heldigvis beveget oss langt framover i løpet av århundret som Michelet beskriver. Vi kjenner oss derfor ikke igjen i inntrykket som skapes av dagens politi og justissektor, som ifølge Michelet misliker fattige utlendinger og driver en kampanje mot romfolk. Denne type dramaturgi og påstander kan ikke sies å bidra til en nyansert debatt.

På Dagbladets nettutgave ble Michelets kommentar opprinnelig illustrert med et bilde som viste en av våre innsatsledere sittende på kne ved siden av en rumensk mann som måtte forlate en ulovlig okkupert bygning. Bildet skulle selvsagt illustrere ordensmakten slik Michelet beskriver den. Historien bak bildet er imidlertid at innsatslederen gikk bort til mannen fordi han la merke til at han hadde en opphovnet legg med sår. Innsatslederen undersøkte mannens sår, og tilbød ham å bli kjørt til legevakten, eventuelt ringe etter ambulanse for ham. Mannen takket nei til begge deler.

Dagbladet fjernet illustrasjonsbildet da de ble gjort oppmerksom på denne historien. Den lille anekdoten er likevel en påminnelse om at alle vanskelige saker har flere sider. Verken romfolk eller andre vanskeligstilte er tjent med steile fronter der ethvert problem enten overdrives eller fornektes. I en opplyst tid er heller ingen tjent med en samfunnsdebatt der meningsmotstandere tillegges merkelapper og holdninger som ikke hører hjemme noe sted.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.