Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladets historie rører hele verden

Magasinets sak om våtdraktsmysteriet vekker følelser internasjonalt. Historien er allerede gjengitt i Sunday Times, New Statesman og flere andre utenlandske publikasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tyske magasinet Stern står for tur til å publisere reportasjen, og et internasjonalt produksjonsselskap vil gjerne lage film av historien. Saken er nominert til to internasjonale priser.

Les reportasjen «Våtdraktmysteriet» her!

Anders Fjellberg, journalist i Dagbladets Magasinet, og fotograf Tomm W. Christiansen, gjestet nylig amerikanske Ted-talk, som streamer foredrag på nettet. Over 296 000 har så langt sett foredraget. Klippet ligger blant de øverste på Teds hjemmeside og i Teds app på Apple-tv.

Se Fjellbergs foredrag her.

- Unikt Tomm Christiansen var en av de to som løste mysteriet og deltok på Ted-talk.

- Det er utrolig gøy og unikt. Man kan ha et langt liv i bransjen uten å komme over en sak som denne. Å få løst mysteriet med de to uidentifiserte personene, slik at famile og venner fikk svar, er imidlertid mye viktigere for oss enn priser og ros, sier Christiansen.

Slik jobbet Dagbladet I «Våtdraktmysteriet» presenteres leserne for det mystiske funnet av to lik iført samme type våtdrakt, ett i Nederland og ett på stranda på Lista i Vest-Agder. Politiet i Nederland klarte å fastslå at to våtdrakter av denne typen hadde blitt solgt i den franske havnebyen Calais.

Politiet i flere land kom ikke videre med gåten, og Dagbladets Magasinet, i samarbeid med utviklere, nyhet og gravegruppa, startet et prosjekt for å løse gåten.

Sporhunder Magasinets team reiste til Calais i Frankrike i vår. Der snakket de med folk i flyktningleiren kjent som «the jungle». Etter iherdig leting kom de på sporet av en syrisk familie som hadde mistet kontakten med en mannlig slektning, rett etter at han hadde ankommet Calais, og sagt på telefon at han ville svømme til England.

Dagbladet fikk deretter sikret DNA-prøver av den savnedes familie i en flyktningleir i Jordan. Det ble match med politiets DNA-profil, og identiteten til en av de omkomne var funnet.

Saken ble publisert digitalt på engelsk. Håpet var at den skulle bli lest av noen som hadde informasjon om den andre, uidentfiserte svømmeren. Det holdt stikk, Dagbladet fikk kontakt med en ny syrisk familie, og en DNA-prøve, tatt i Tyrkia, ble igjen avgjørende for å løse mysteriet.

De to mennene som omkom i våtdraktene het Mouaz Al-Bealkhi (22) og Shaid Omar Kataf (28).

- Anders og Tomm har gjort en stor jobb. Dette er også et fint eksempel på godt samarbeid mellom avdelinger og fagmiljøer, sier lederen for Dagbladets gravegruppe, Arve Bartnes.

GRAVEJOURNALISTER: reporter Anders Fjellberg (til venstre) og fotograf Tomm W. Christiansen løste våtdraktmysteriet .  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GRAVEJOURNALISTER: reporter Anders Fjellberg (til venstre) og fotograf Tomm W. Christiansen løste våtdraktmysteriet . Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!