Dagbladets jobbsøkerguide

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAGBLADET.NOs

jobbsøkerguide (http://www.dagbladet.no/dinside/87421.html) inneholder noen råd som etter vår oppfatning ikke er gode. Det gjelder omtalen av tester til bruk ved kartlegging av alternativer til yrkesvalg.

Mange firmaer tilbyr dyre konsulenttjenester bl.a med utgangspunkt i tvilsomme tester til usikker ungdom. Det er en rekke etiske problemer knyttet til dette, som har sammenheng med at mange mennesker har - bevisst eller ubevisst - en ufortjent respekt overfor slike tester.

Én ting er at artikkelen inneholder feil. MBTI er en test som er laget for å sette sammen arbeidsgrupper. Den er lite egnet ved rekruttering, selv om den brukes mye til det. Keirsey Temperament Sorter er forenklet variant av MBTI.

FAKTISK ER

interessetester svært lite egnet til yrkesvalg. Forskning viser at interessetester i svært liten grad predikerer hva man kan trives med som yrke, og generelle personlighetstester er heller ikke særlig godt egnet. Det finnes egne karrieretester, som f.eks. John Hollands test. Hollands kategorisering av yrkesinteresser er brukt som utgangspunkt for tester som bl.a. brukes av Aeat. Slike tester må uansett alltid brukes i samarbeid med en kvalifisert veileder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer