Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladets mann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LITTERATUR-KRITIKK: Det foregår for tiden en pussig diskusjon om litteraturkritikk generelt og Dagbladets anmelder Espen Søbye spesielt på Klassekampens debattsider. Det startet med at Erling Aadland, professor i litteraturvitenskap i Bergen var misfornøyd med Søbyes anmeldelse av hans siste bok her i avisa. Søbye svarte, og Aadland har svart igjen. En forholdsvis alminnelig debatt mellom forfatter og kritiker. I gårsdagens KK vippet det hele imidlertid over til å bli så besynderlig at noen godbiter må gjentas. Det er Aadlands kollega Arild Linneberg som trer inn i debatten som sannhetsvitne med innlegget «Dagbladets mann?».

JO VISST STEMMER det at Søbye er en dårlig kritiker - det finnes det en rekke argumenter for, mener Linneberg. Ta for eksempel det faktum at Søbye i sin tid slaktet en essaysamling av Arild Linneberg, og skrev nedsettende om Linnebergs kollega Atle Kittang. Eller hva med at Søbye ikke går gjennom hele forfatterskapet til Aadland når han anmelder hans siste bok? Og er det ikke slik (dette er kronargumentet for at Søbye er en slett kritiker), er det ikke slik at Søbye skriver i ei avis med nedrige og lave idealer - i Dag-bladet? Trenger man si mer?En avis der Øystein Rottem en gang slaktet Ole Robert Sunde! En avis som har bedt Arild Linneberg om å være med på en enquête! En avis som har behandlet Arild Linneberg dårlig, og en gang har gjengitt påstander om at man ikke kan ta Georg Johannesen på alvor! En avis som attpåtil har anmeldt ei bok av Linn Ullmann, den gang hun jobbet i avisa!

RESTEN av argumentasjo-nen går ut på å nevne Georg Johannesens navn - det gjør Linneberg fem ganger, i forskjellige sammenhenger, slik man nevner sin sterke storebrors navn i skolegården når intet annet nytter. Avslutningsvis, for eksempel, skriver Linneberg følgende: «Det jeg skreiv pleide jeg å vise til Georg Johannesen. Var det dårlig, satte han sitt kvasse blikk i meg, og sa: Dette kunne stått i Dagbladet!»

VI KAN DESSVERRE bare gjette hva Johannesen ville sagt hvis han hadde fått manuset til Linnebergs Klassekampeninnlegg foran seg på skrivebordet.