<strong>LAVE PRISER:</strong> Selv med dagens lave priser er norsk petroleumsproduksjon den suverent største verdiskaperen i det norske samfunnet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix
LAVE PRISER: Selv med dagens lave priser er norsk petroleumsproduksjon den suverent største verdiskaperen i det norske samfunnet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Dagbladets oljefortelling rimer ikke

Verdens befolkning forventes å vokse fra sju til ni milliarder mennesker frem mot 2050. Det vil bli en enorm utfordring å sikre stabile energileveranser som alle kan ha råd til med lavest mulig utslipp.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, skriver at høye kostnader, konkurranse fra fornybar energi og dyre utslippskvoter vil gjøre produksjonen fra norsk sokkel ulønnsom og at staten subsidierer letevirksomhet.

Det gjøres store framskritt innen fornybar energiproduksjon. Dette er svært positivt, men eksklusiv vannkraft representerer fornybar energiproduksjon knappe to-tre prosent av verdens energibehov. Prognoser fra Det internasjonale energibyrået viser at selv ved en kraftig vekst innen fornybar vil én tredjedel av energimiksen i 2050 være olje og gass, dette innenfor togradersmålet.

Oljebransjen har tilført det norske samfunnet eventyrlige verdier og eventyret er langt fra over. Oljedirektoratets prognoser tilsier at under halvparten av de opprinnelige ressursene er produserte. Havområdene i nord er svært viktig i dette bildet, og den norske delen av Barentshavet kan ikke sammenliknes med isbelagte områder på tilsvarende breddegrader i Canada og Russland. Faktisk er det mer værharde forhold i områder av norsk sokkel hvor vi allerede driver petroleumsvirksomhet.

Forventet utvikling i kvotepriser er innbakt i beslutningsunderlaget for letebrønner og feltutbygginger. Norsk olje og gass er best i verden når det gjelder klimagassutslipp per produsert fat, slik at høyere kvotepriser vil forbedre vår relative konkurransesituasjon.

Letekostnader er kostnader til inntekts ervervelse. Hva mener Geir Ramnefjell med at de høye skattesatsene i petroleumsnæringen gjør skattefradrag for letekostnader til subsidier? Har han kanskje konsultert skatteeksperten Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne?

At Ramnefjell mener at petroleumsvirksomheten må stenges ned ettersom vi i dag bruker mer fra oljefondet enn hva som tilføres av midler, virker ulogisk. Selv med dagens lave priser er norsk petroleumsproduksjon den suverent største verdiskaperen i det norske samfunnet. Som en illustrasjon var eksportverdien av gassen fra Trollfeltet alene i 2015 større enn summen av all norsk eksport av laks og ørret, vår nest største eksportnæring.

Ramnefjell sier at norske oljeselskaper sliter med å redusere kostnadene. At Statoil har gjort kostnadsreduksjoner som har ført balanseprisen på ikke-besluttede prosjekter fra 70 USD/fat i 2013 til 41 USD/fat i 2016, mener vi står som illustrasjon på det motsatte. Norske selskaper skal således være godt rustet til å drive lønnsom produksjon fra norsk sokkel selv i et lavprisscenario.

Men vi tror oljeprisen vil ta seg opp. Den globale oljeetterspørselen er høyere enn noensinne tidligere og økende, drevet av dagens lave oljepriser. Prisene har også ført til utsettelser av en rekke olje- og gassutbygginger internasjonalt. På sikt vil færre utbygginger gi redusert tilbud og etter hvert knapphet i markedet. Da vil prisene måtte stige vesentlig fra dagens nivåer for å sikre at utbygginger hentes fram igjen fra skuffen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer