Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladets overtramp

I GÅR TRYKKET Dagbladet en artikkel med tittelen «Horekunde blødde ihjel».

Ansvarlig redaktør Thor Gjermund Eriksen: Klokken seksten i ettermiddag skal en ung jente, som har vært kjæreste med «horekunden» din, til kapellet for å se ham som er fraktet tilbake til Norge.

Mandag skal han begraves. For to uker siden ble det holdt en minnestund for ham med seks hundre ungdommer tilstede. Pr definisjon kan du sikkert forsvare tittelen i artikkelen din, om det virkelig stemmer. For stemmer det? Etisk? Når bruker man et slikt ord som er så belastet og full av assosiasjoner, og om hvem?

En tyve år gammel gutt som reiser til utlandet, blir full og kommer opp i situasjoner hvor han mister kontrollen. Er det grunn nok til å kalle ham horekunde? Selv om det pr. def. stemmer. Om det er sant. Går du fri når du aksepterer en slik vinkling på en nyhetssak, med ord som handler om alt annet enn den flotte gutten som en familie og mange unge venner har mistet? Som i hverdagslivet, barnehageassisten, var alt annet enn det og ville bli husket for det.

Det er av og til nødvendig å bevege seg mentalt litt utenfor nyhetsbildet ditt og tenke. Ta deg en dag fri og tenk etter hvem du lever sammen med og den verden du er en del av. Du vil bli husket like godt som denne gutten, men jeg kan love deg at det ikke vil heftes noen positiv vinkling til ditt navn og ditt journalistiske arbeid.

Kanskje du ler, kanskje du rister på hodet over leserne dine. Det er ditt. Dette er vår hverdag og virkelighet som vi må forholde oss til. Det er unge mennesker som skal leve videre, en familie som skal fortsette. Virkeligheten kan beskrives på mange måter. Denne beskrivelsen holder ikke mål. Men effekten av ditt ordvalg er krystallklar. Det blir mye å jobbe med. Enda mer takket være deg. Ord er makt. Kan ikke tilbakekalles.

Gutten, «horekunden» din er død. For noen år siden døde faren hans. Det er mye å jobbe med. For deg også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media