Dagbladets politiske allierte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sjøl i partipressens tid var det et uvanlig tett forhold mellom Unge Venstre og Dagbladet. De var brødre i ånden. Dagbladet sørget i flere år for å holde liv i Venstres ungdomsorganisasjon med økonomiske bidrag, og gjennom Dagbladets spalter fikk organisasjonen ut sitt politiske budskap til et stort publikum. Men takken kan være gjensidig. Dagbladet skaffet seg sårt tiltrengt politisk legitimitet og ryggdekning gjennom Unge Venstre.

Da en gruppe i Venstre i 1948 i all hemmelighet gjorde et forsøk på aksjekupp for å få politisk kontroll med Dagbladet, ble planene avslørt av partiungdommen, som varslet Dagbladet. Dermed kunne avisa slå tilbake, og Venstres framstøt for å kvitte seg med et brysom stemme, mislyktes. Dagbladets politiske sjel ble reddet.

Et angrep utenfra seks år seinere, førte til at Dagbladet og Unge Venstre ble enda mer sveiset sammen. Det skyldtes Haakon Lie, som ga ut to små bøker med grove beskyldninger mot avisa og partiungdommen. De ble beskyldt for å løpe kommunistenes ærend. Det var det nærmeste vi kom Mccarthyisme i Norge i den kalde krigens tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer