Dagbladets renommé

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVA STÅR PÅ

spill når Dagbladet den 19.11. skriver en schizofren leder om min bok «Utviklingshjelp, utenrikspolitikk og makt. Den norske modellen?» På den ene siden berømmes den som viktig, fordi den kaster et helt nytt og kritisk blikk på et felt som har vært omgitt av en aura av moralsk uangripelighet.

Men der lederskribenter i andre Oslo-aviser har vært opptatt av dette som et nasjonalt problem, søker Dagbladet å undergrave bokens troverdighet - fordi den truer ryktet om Dagbladet som uavhengig avis. Grunnen er, hevdes det, at jeg har «anklaget en journalist for å ha mottatt penger for å skrive en artikkel» om bistandsministeren. Formuleringen avdekker at lederskribenten verken har lest boken nøye eller reflektert over feltets maktmekanismer.

Boken analyser fremveksten av et helt nytt nasjonalkorporativt politikkfelt, og hvordan det har formet verdensbilder og selvbilder i Norge. Det er dette systemets moralske posisjon og dette nasjonale godhetsregimets begrepsmessige dominans og kulturelle kapital som har gjort deler av den 4. statsmakt til en stabsmakt for det sørpolitiske prosjekt. Et lett synlig uttrykk for journalistikkens rolle er de mange reisene som journalister de siste tiårene har vært på, uten at noen har fått vite at de som var artiklenes tema også finansierte turene. Derfor tar boken også opp dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer