Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Vegetarkost

Dagbladets spekulative overskrifter skader

Avisas overskrift om vegetarkost, kan gi inntrykk at kjøtt nærmest er helsekost.

ANERKJENT: Det er bredt anerkjent at å kutte kraftig ned på kjøtt er sunt, noe Dagbladets sak bekrefter. Overskriften, derimot, kan gi inntrykk at kjøtt nærmest er helsekost, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ANERKJENT: Det er bredt anerkjent at å kutte kraftig ned på kjøtt er sunt, noe Dagbladets sak bekrefter. Overskriften, derimot, kan gi inntrykk at kjøtt nærmest er helsekost, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Dagbladet+, 9. sept., valgte å skjule omtale av viktig forskning om vegetarkosthold og helse bak en spekulativ og misvisende overskrift. Det er bredt anerkjent at å kutte kraftig ned på kjøtt er sunt, noe Dagbladets sak bekrefter. Overskriften, derimot, kan gi inntrykk at kjøtt nærmest er helsekost.

Den omtalte EPIC-Oxford-studien undersøkte risikoen for iskemisk hjertesykdom og hjerneslag hos henholdsvis kjøttspisere, fiskespisere og vegetarianere. Resultatene bekrefter tidligere funn som viser betydelig mindre risiko for iskemisk hjertesykdom hos de som ikke spiser kjøtt.

Samtidig viser studien at britene som verken spiste kjøtt eller fisk hadde høyere risiko for hjerneblødning, en slagform som står for 15 prosent av alle slagtilfeller. Dette er funn som ikke samsvarer med de nyeste metaanalysene (Dinu 2017 og Glenn 2019), som oppsummerer henholdsvis 96 og 7 ulike studier. Risikoøkningen gjelder heller ikke den hyppigste slagformen.

Det er derimot fullt i tråd med oppsummert forskning, Helsedirektoratets og internasjonale anbefalinger og uttalelser fra de ekspertene Dagbladet intervjuet, at kosthold helt uten, eller med betydelig mindre kjøtt, beskytter mot hjerneslag, hjerteinfarkt, diabetes, overvekt og noen typer kreft.

Både det godt kjente middelhalvkostholdet, DASH-dietten og vegetarisk er slike kosthold, og disse inneholder både en god del mindre kjøtt og mindre dyrefett enn typisk norsk kosthold.

Det er derfor ikke vegetarkostholdet, men Dagbladets spekulative overskrifter som skader, spesielt når hele den gode artikkelen ligger bak betalingsmur. På denne måten undergraves både solid vitenskap og journalistenes arbeid.

IKKE KJØTT: Dagbladet politiske redaktør Geir Ramnefjell og WWF-leder Bård Vegar Solhjell smaker på det nyeste innen vegetarprodukter: kunstig kjøtt. Hør «Klimapodden: Tolv miljøløsninger» her: https://aca.st/7bc0b2 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling