DEBATT

Debatt: Vegetarkost

Dagbladets spekulative overskrifter skader

Avisas overskrift om vegetarkost, kan gi inntrykk at kjøtt nærmest er helsekost.

ANERKJENT: Det er bredt anerkjent at å kutte kraftig ned på kjøtt er sunt, noe Dagbladets sak bekrefter. Overskriften, derimot, kan gi inntrykk at kjøtt nærmest er helsekost, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ANERKJENT: Det er bredt anerkjent at å kutte kraftig ned på kjøtt er sunt, noe Dagbladets sak bekrefter. Overskriften, derimot, kan gi inntrykk at kjøtt nærmest er helsekost, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet+, 9. sept., valgte å skjule omtale av viktig forskning om vegetarkosthold og helse bak en spekulativ og misvisende overskrift. Det er bredt anerkjent at å kutte kraftig ned på kjøtt er sunt, noe Dagbladets sak bekrefter. Overskriften, derimot, kan gi inntrykk at kjøtt nærmest er helsekost.

Den omtalte EPIC-Oxford-studien undersøkte risikoen for iskemisk hjertesykdom og hjerneslag hos henholdsvis kjøttspisere, fiskespisere og vegetarianere. Resultatene bekrefter tidligere funn som viser betydelig mindre risiko for iskemisk hjertesykdom hos de som ikke spiser kjøtt.

Samtidig viser studien at britene som verken spiste kjøtt eller fisk hadde høyere risiko for hjerneblødning, en slagform som står for 15 prosent av alle slagtilfeller. Dette er funn som ikke samsvarer med de nyeste metaanalysene (Dinu 2017 og Glenn 2019), som oppsummerer henholdsvis 96 og 7 ulike studier. Risikoøkningen gjelder heller ikke den hyppigste slagformen.

Det er derimot fullt i tråd med oppsummert forskning, Helsedirektoratets og internasjonale anbefalinger og uttalelser fra de ekspertene Dagbladet intervjuet, at kosthold helt uten, eller med betydelig mindre kjøtt, beskytter mot hjerneslag, hjerteinfarkt, diabetes, overvekt og noen typer kreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.