GLADE: Saken om spionen «Igor» har vakt internasjonal oppsikt. Foran fra venstre Magasinets redaksjonssjef Linn Kongsli Hillestad, journalist Gunnar Thorenfeldt og leder for gravegruppa Siri Gedde-Dahl. Utvikler Zack Corman (bak fra venstre) og konstituert Magasinet-redaktør Bjørn Bore. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
GLADE: Saken om spionen «Igor» har vakt internasjonal oppsikt. Foran fra venstre Magasinets redaksjonssjef Linn Kongsli Hillestad, journalist Gunnar Thorenfeldt og leder for gravegruppa Siri Gedde-Dahl. Utvikler Zack Corman (bak fra venstre) og konstituert Magasinet-redaktør Bjørn Bore. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

«Kodenavn: Igor»

Dagbladets spionsak får internasjonal prestisjepris

Dagbladet fikk pris for tredje året på rad.

Dagbladet Magasinets sak «Kodenavn: Igor» har vunnet sølv i den internasjonale konkurransen Lovie Awards 2018.

Prestisjeprisen Lovie Awards deles ut for fremragende nettjournalistikk, av The International Academy of Digital Arts and Sciences, et nettverk av 2000 framstående aktører i den internasjonale medieindustrien. Prisen Dagbladet vant er i kategorien «Best writing - Editorial», for best skrevne journalistiske verk.

Da Dagbladet fortalte om den polske spionen «Igor», eller Thomasz, som han egentlig heter, var det første gang norske medier avslørte og identifiserte en spion i Norge.

- Jeg er veldig glad for prisen, og deler æren med alle de andre som laget saken, sier journalist Gunnar Thorenfeldt.

Tok fire år

Saken var et felles prosjekt mellom Dagbladet Magasinet og gravegruppa. Med på laget var Magasinets daværende avdelingsleder Espen Sandli, fotograf Tomm W. Christiansen, journalist Anders Fjellberg, samt utviklerne Guro Lindahl Flåten og Zack Korman.

De gravde fram informasjonen om spionen blant annet i polske arkiver. Dagbladet hadde jobbet med spionarkiver i over fire år da saken kom på trykk over 18 sider i Magasinet i mars i år, og som et eget digitalt rigg. Det har seinere resultert i over 60 artikler.

- Dette viser at Dagbladet satser på kvalitetsjournalistikk mer enn noensinne. Det er fint å jobbe i ei avis som verdsetter og bruker penger på større og vanskeligere prosjekter. Dette er et arbeid som Dagbladet har støttet siden 2014, og som vi kommer til å fortsette med, sier Thorenfeldt.

Tredje året

Dette er tredje året på rad at Dagbladet Magasinet har fått en medalje i kategorien «Best Writing - Editorial» i Lovie Awards. Først med «Våtdraktmysteriet», så med «Gutten i plastposen» og nå med «Kodenavn: Igor».

- Det er utrolig stas at Magasinet igjen for tredje år på rad er med å knive helt i verdenstoppen om noen av de gjeveste internasjonale prisene. Dette bekrefter Magasinets unike posisjon innenfor norsk kvalitetsjournalistikk, sier Linn Kongsli Hillestad, redaksjonssjef for Magasinet og helgeavisa.

Dagbladet er en av Norges mest prisvinnende redaksjoner når det gjelder historiefortelling og undersøkende journalistikk: De siste seks åra har Dagbladet vunnet tre Skup-priser og fire diplomer.

Redaksjonen har også de siste fire åra vunnet European Press Prize for sakene «Null CTRL» og «Våtdraktmysteriet», og ble nominert til samme pris for «Gutten i Plastposen».

Prisen, som er den åttende årlige Lovie Awards, deles ut på British Film Institute i London den 15. november.