Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladets tegneserie vekker internasjonal oppsikt

Tegneren Thomas Drefvelin sier at tegningen ikke er rettet mot en spesiell religion eller et spesielt folkeslag.

STRIPE: Det var denne tegneseriestripa som sto på trykk i Dagbladet i gårsdagens avis og som nå vekker oppsikt enkelte steder. Illustrasjon: Tomas Drefvelin/ Dagbladet
STRIPE: Det var denne tegneseriestripa som sto på trykk i Dagbladet i gårsdagens avis og som nå vekker oppsikt enkelte steder. Illustrasjon: Tomas Drefvelin/ Dagbladet Vis mer

(Dagbladet):Ei tegneseriestripe som sto på trykk i gårsdagens utgave av Dagbladet, vekker oppsikt i flere utenlandske medier. Tegneren Thomas Drefvelin har tegnet den parodiske stripa.   

Den israelske dagsavisen Haaretz siterer Simon Wiesenthal Center på at de oppfatter tegningen som antisemittisk.    

Også The Algemeiner omtaler tegneserien i Dagbladet i en sitatartikkel.   The Algemeiner er en jødisk avis i USA, og saken er trykket i den europeiske utgaven.  

Også på twitter har kritikk mot tegneserien dukket opp, fra enkelte hold.

Forsvarer tegningen Sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, er klar på at tegningen er av en slik karakter at den kan stå på trykk i Dagbladet.

- Det er ingen tvil om at virkemidlene her er kraftige. Men det er helt klart en ytring som kan passere i våre spalter og i offentligheten for øvrig, sier Markussen og fortsetter:

- Vi oppfatter tegningen dit hen at den ikke handler om en spesifikk tro eller ei gruppe. Jeg kan heller ikke lese av tegningen om det er en gutt eller ei jente vi ser her. Men slik jeg ser tegningen er det et forsøk fra tegneren på å illustrere det han oppfatter av praksisen med omskjæring, men det er ikke slik at han peker på spesielle folkeslag eller religioner i tegningen, sier Markussen.

Rammer ingen spesielt  Tegneren Tomas Drefvelin, som er gjestetegner i Dagbladet for en periode, er oppgitt over kritikken.

- Noen leser ting inn i tegningen som jeg ikke har tegnet eller uttrykt, sier han.   

- Hva er din intensjon?

- Jeg prøvde å lage en parodi på religion - men det er  ikke én spesiell eller en spesifikk religion eller et spesifikt folkeslag jeg har tegnet, det er verken et guttebarn eller jentebarn, bare et barn. Tegningen har et alvorlig tema.

Generell religionskritikk - Så hva vil du vise?

- Hele poenget er det den første politimann sier. Politibetjenten sier: «Tro? Åja, men da er det greit». Der ligger mitt poeng som tegner. Religioner kommer unna med de verste ting nettopp med å bruke dette sitatet. Man sier bare at «dette er tradisjon» og «dette er religion» og så skal det liksom være greit.

- Hva vil du si til kritikken?

- Jeg har ingen antisemittiske holdninger. Det kan man se av min samlede produksjon, at i bunnen av alt jeg gjør, ligger humanisme og forsvar av det enkelte menneske. Under all den røffe humoren ligger det et forsvar for mennesket, enkeltmennesket og særlig for forsvarsløse barn.

- Du tar altså ingen kritikk for tegneseriestripa?

- Jeg skulle kanskje parodiert figurene i tegningen enda mer enn jeg gjør, for å understreke at dette ikke gjelder en spesiell religion.

- Så dette er ikke et angrep på jøder?

- Nei. Jødehat er forkastelig. Dette ville aldri falle meg inn å tegne ei stripe for å skape hat mot et folk eller mot enkeltindivider. La meg gjenta. Min kritikk av religioner er generell, ikke noe annet, sier tegner Tomas Drefvelin.

Peker på politimannen Også sjefredaktøren i Dagbladet, John Arne Markussen peker på politibetjenten som det sentrale.

- Poenget i tegningen slik vi ser det, er jo politibetjenten og hans utsagn, at hvis man ved handlinger viser til religion eller tradisjon, så kan man slippe unna med mye.

Markussen understreker:
 
- Jeg oppfatter som sagt ikke at tegneren har til hensikt å gå til angrep på noen spesiell religion eller spesielle personer. Det er et sentralt poeng her.

- Så tegningen er ikke antisemittisk?

- Nei, det er den ikke. Dagbladet er jo en liberal avis, våre holdninger er så langt fra antisemittiske som det er mulig. Antisemittisme er helt forkastelig for Dagbladet, slik det også er for tegneren, sier redaktør Markussen. 

FORSVARER TRYKKING:  Dagbladets redaktør John Arne Markussen forsvarer at avisa trykket tegningen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSVARER TRYKKING: Dagbladets redaktør John Arne Markussen forsvarer at avisa trykket tegningen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling