Oslo 20140129 :  «Null CTRL»  Fra venstre Ola Strømman, Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
Oslo 20140129 : «Null CTRL» Fra venstre Ola Strømman, Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Dagbladserie vant internasjonal pris

- Nå skal vi feire!

(Dagbladet): For tre dager siden vant dagbladserien «Null CTRL» årets SKUP-pris for fremragende gravende journalistikk.

I dag vant den samme serien den internasjonale prisen European Digital Awards, for beste datavisualiseringsprosjekt.

- Det er klart det er veldig hyggelig å vinne, sier designeren av nettserien, Audun Aas til Dagbladet.

Tilgjengeliggjøre informasjon Audun Aas brukte takketalen til å forklare hva som var viktig for dem da de startet på prosjektet med serien.

- Vi ville tilgjengeliggjøre all den informasjonen som Espen Sandli, Linn Kongsli Hillestad og utvikler Ola Strømman hadde skaffet, og vi ville tilgjengeliggjøre denne for lesere som ikke nødvendigvis forsto den sjargongen som ofte følger med data og sikkerhet.

- Klarte dere det?

- Vi stoler på juryen når de sier at vi har klart det, sier Aas.

Skal feire Det at teamet vant den prestisjetunge SKUP-prisen for tre dager siden, mener Aas bare viser at alle som har vært involvert i saken har dratt i samme retning.

- Det ville aldri vært mulig å hevde seg i denne typen prisutdelinger, om ikke journalistene hadde jobbet tett med hverandre hele veien, sier han, og legger til:

- Både journalistene, utarbeidere og designere har klart å trekke i samme retning. Vi har trukket i riktig retning.

Prisutdelingen fant sted i London, og nå skal hele teamet ta seg en velfortjent tur ut på byen.

- Nå skal vi ut for å spise middag, og feire skikkelig, sier Aas.

Avdekket dårlig sikkerhet - Journalistene har gjennom serien «Null CTRL» klart å formidle komplisert teknologi på en enkel måte. Serien har vært en digital vekker over hele landet, uttalte Woje fra juryens begrunnelse under SKUP-utdelingen for tre dager siden.

Og i år, som i fjor, gikk en av disse prestisjefulle utmerkelsene til Dagbladet.

Gjennom mer enn 60 artikler har Dagbladet under headingen «Null CTRL», avdekket hvor dårlig sikret norske datasystemer er. 
Journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli samt programmerer og utvikler Ola Strømman har testet alt fra overvåkingskameraer til databaser og kontrollsystemer som ligger åpent på internett, og har blant annet avdekket at over 2000 overvåkningskameraer i norske hjem, butikker, nattklubber og restauranter ligger tilgjengelig på nett.

De fant også ut at over 2500 styringssystemer er koblet til nett med minimal eller ingen sikkerhet. 500 av disse kontrollerer industriell eller samfunnskritisk infrastruktur.

Det var i en samtale med en norsk hacker at han og Linn Hillestad ble klar over at det finnes legitime metoder for å søke opp hva slags systemer som faktisk er koplet til internett. I motsetning til et vanlig Google-søk, som gir oversikt over tilgjengelig innhold på nett, gir søkemotoren Shodan - kalt «verdens farligste søkemotor» - informasjon om hvilke enheter som er online.

Utvikleren bak Shodan, John Matherly, har tidligere roset Dagbladets arbeid med avsløringene og uttalt at det er synd ikke flere journalister har oppdaget verktøyet for å sette fokus på datasikkerhet.