Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagdrømming deluxe

Norgesvenner i hitparade, intet mindre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: Eksklusiviteten ved en Sonic Youth-konsert på våre trakter er ikke hva den en gang var, Thurston Moore & co er i ferd med å bli norgesvenner så gode som noen.

I kveld var det da også noe veldig vennskapelig og inkluderende over bandet, som kunne tillate seg å spille ut sine mer poppregede sider, vel vitende om at de drøyeste eksperimentene innen improvisasjon og støy kunne vente til nattens klubbkonsert med norske frijazzhelter.

Så vennlig ble det at det vel nesten bare var «Teenage Riot» fra 1988-klassikeren «Daydream Nation» som ikke ble spilt ­- i den grad det er noe vennlig over å ikke spille denne platas kanskje fremste folkefavoritt.

Men bortsett fra denne prioriteringen som kanskje var sår og vond for noen, ble dette noe av et plaster på såret for at bandets «Daydream Nation-i-sin-helhet»-turné i fjor aldri fant veien til noen norsk festival. En Sonic Youth-konsert som dessuten åpner med «Dirty»-hiten «100 %» lukte renskåret publikumsfrieri.

Utmerket repertoar, altså, og SY er fortsatt et band som i den grad man kan si at de eldes overhodet, i hvert fall eldes med største mulige verdighet. Og de er og blir et elskelig popband, i popbegrepets mest relative betydning, men man tok seg likevel i å savne noe av den kompromissløse, utfordrende brodden de har holdt spiss gjennom alle disse årene. I slike konserter har en «Silver Rocket», en «Hey Joni», eller en «100 %» gjerne vært spredt ut som godteri, og slik fått noe av et forløsende preg. Når «hitlåtene» ­- igjen må popbegrepene brukes relativt ­- dominerer så vidt mye, blir det faktisk litt for mye av det gode.

Men bortsett fra en slik innvending, så indieelitistisk den enn måte høres ut, er Sonic Youth grom underholdning, med Kim Gordon og Thurston Moore som idealer innen aldringsfaget. Mark Ibold fra Pavement var hyret inn som ekstrabassist i tillegg til Gordon, så lyden var dyp og tjukk, med et bånngroove som ga Lee Ranaldo og Thurston Moores gitargymnastikk og støyøvelser utmerkede arbeidsforhold.

image: Dagdrømming deluxe
image: Dagdrømming deluxe

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!