Dagen bedre - uten søtsuppe

La Marit Larsen, Erik Byes slektninger, våre kolleger i NRK og alle oss andre slippe, skriver Stein Aabø

ALT TIL SITT BRUK: Marit Larsen spiller på en liten overfylt klubb. Bilder fra lydsjekken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ALT TIL SITT BRUK: Marit Larsen spiller på en liten overfylt klubb. Bilder fra lydsjekken. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Jeg tror det handler om musikalitet. Når jeg en sjelden gang, på amatørmessig vis, lager en sang til en privat, festlig anledning, tenker jeg alltid først på melodien. Altså hvilken av livets utallige sviskesanger som kan passe til den aktuelle jubilant. Det er bokstavelig talt den som slår an tonen. Den som skaper stemningen. Så må teksten tilpasses melodi og anledning. Elementene må være i harmoni. Det er viktig å være seg bevisst dette, enten man er amatør eller profesjonell, reklameprodusent eller kunstner. Jeg er ikke helt sikker på hvor musikalske man har vært i NRKs promoavdeling da de valgte å produsere den siste egenreklamen med Marit Larsens smukke sang. Selv om produsenten forteller at det ble en euforisk stemning i avdelingen da man i vrimmelen av valgmuligheter fant fram til den aktuelle Erik Bye-visa.

La det være sagt. Jeg likte Erik Bye. Jeg liker Marit Larsens sanger. Jeg ser veldig mye på NRK, fordi jeg liker kanalen. Jeg kjenner de fleste fjesene fra skjermen, mange av stemmene fra radioen. Jeg har vært på jobb med en drøss av disse folkene.

Men blandingen av Erik Byes sang «Vår beste dag», Larsens tolkning av denne og levende, myke bilder av seriøst arbeidende kolleger på skjermen blir «too much».

Egenreklamen blir gjerne sendt før eller etter aktualitetsprogrammer. Vi går fra den tøffeste dramatikk med borgerkrig i Libya, katastrofe i Japan til denne melankolske søtsuppa. Fra Lars Sigurd Sunnanås steinansikt og gravalvor ved fronten i Libya til byssan lull. Overgangen blir en påkjenning for et vergeløst folk. Vi får ikke fordøyd de sterke inntrykkene. Og slett ikke omstilt oss til å se NRK-journalistene som hovedrolleinnehavere i et vemodig familiedrama. De er klippet ut av sin sammenheng og inn i promoavdelingens versjon av virkeligheten.

Vær så snill. La oss slippe makkverket. Gi lisensbetalerne sjansen til å sortere sine inntrykk selv. Dagen vil bli atskillig bedre uten dette.