Dagen derpå

Futuristisk thriller med overtydelig sivilisasjonskritikk.

FILM: Den danske dogmeregissøren Thomas Vinterberg gjør tilsynelatende sitt beste for å riste av seg den store tilhengerskaren han pådro seg etter «Festen». Med «It\'s All About Love» vender han hele dogmemanifestet ryggen og lager en diametralt motsatt film: komplisert, ufokusert, fjern og uforløst. Det er som om Vinterberg vil både tegne, fortelle og fortolke flere historier på én gang.

Rammen om hovedhistorien er en verden i økologisk sammenbrudd. Året er 2021. Midt i juli faller snøen over New York, Venezia, Paris. En tilstand av istid inntreffer og varer i ca. to minutter.

I Uganda har tyngdekraften opphørt å virke; menneskene svever som motvillige engler. På Manhattan trår massene likegyldig over lik i rulletrapper, parker og T-banestasjoner. Folk faller døde om av hjertesvikt, forårsaket av mangel på kjærlighet. Sivilisasjonen går altså i oppløsning av underskudd på «love», banalt nok.

Hit kommer John (Joaquin Phoenix) på mellomlanding for å få sin kone, den berømte isdanserinnen Elena (Claire Danes), til å underskrive skilsmissepapirene. Hun møter ikke opp på flyplassen, og John blir lokket inn til hennes luksushotell og inn i et morderisk komplott som halter av gårde i thrillerfasong. Det ender tragisk og vinteraktig, men det er mer enn utetemperaturen som gjør hele filmen stiv og følelsesløs.

Over det hele, som en slags guddommelig kommentator, flyr Johns bror Marciello (Sean Penn). Han bedriver sivilisasjonskritikk pr. mobiltelefon fra flysetet, etter å ha overvunnet sin flyskrekk med en vaksine som han dessverre fikk i overdose, og nå kan han altså ikke lande. Det gjør derimot filmens store visjoner, med et slags brak. Kjærligheten overvant ikke alt denne gangen heller, gitt.