Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Dagen er ikke over før Vigdis Hjorth har gått til ro»

Dagens Lillehammer-notater: Børst eller katedral? 

TRAVEL: Forfatter Vigdis Hjorth har tett program under Norsk litteraturfestival på Lillehammer denne uka. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
TRAVEL: Forfatter Vigdis Hjorth har tett program under Norsk litteraturfestival på Lillehammer denne uka. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet) Startskuddet er gått, og årets utgave av Norsk Litteraturfestival er i gang. Arrangementet er tradisjonelt en blanding av drikkegilde og dypsindige grublerier, av ølstafettens flyktighet og det litterære uttrykkets glimt av evig glans.

Etter at alle seminarene om forfatternes etiske forpliktelse, klimakatastrofen og den store verdens mangel på ytringsfrihet er over, føler mange en trang til å oppsøke skjenkesteder som Banken eller Haakons Pub, sistnevnte oppkalt etter kronprinsen under OL for hele 23 år siden.

For å opprettholde myten om kunstneres inngrodde trang til rus, føler mange forfattere en forpliktelse til å heve glassene utover natta.

MEN DETTE MÅ DE KLARE på egenhånd. Tida da denne aktiviteten var lagt inn i programmet, er over. Borte er nattlige pubrunder og attraktive whiskyseminarer. Baren på hotell Breiseth, i sin tid selve oasen i dikternes trøstesløse vandring i ordenes ørken, er ikke hva den var.

I gamle dager gikk ikke folk og la seg før de skulle stå opp. «Dagen er ikke over før Vigdis Hjorth har gått til ro,» som det heter i et gammelt festivalordtak. Nå har Hjorth det så travelt at hun knapt har tid til å være våken om nettene.

Aftenpostens anmelder, som i fjor forsøkte å stanse den åpenhjertige dikteren, har kommet sørgelig til kort. Resultatet er ikke bare at Vigdis Hjorth enten har innkassert eller er nominert til det som fins av ærefulle priser i Norge og Norden (vi venter spent på bookmakernes vurdering i oktober). Hun er også den forfatteren som er satt opp på flest arrangementer under festivalen.

I DAG BRAKER DET LØS allerede klokka halv ti. Da skal hun til Nansenskolen for å snakke om «Min metode». Vi får trolig en annen versjon enn den som er beskrevet i Aftenposten. Klokka 12.00 er hun i sving igjen, denne gangen i en samtale om Søren Kierkegaard med oversetter Knut Johansen. Klokka tre skal hun snakke med en amerikanske forfatter, Meg Rosoff, om temaet: «Hvem skriver vi for?».

DERETTER MÅ HUN SANNSYNLIGVIS tilbake til hotellet for å forberede seg til nye tak. I morgen klokka 10.00 har hun sammen med noen kolleger valgt seg ut et verk av Sigrid Undset. Hjorth, som har fremhevet festivalens høye beskytter på Bjerkebæk som et av flere forbilder, skal diskutere: «Hva er det med Undset?».

Men det er ikke slutt. Fredag står Vigdis Hjorths 30 år som forfatter på programmet. Sammen med Kaja Schjerven Mollerin, som har en bok om Hjorth på beddingen, skal hun gå igjennom hele forfatterskapet sitt klokka 14.00.

DERETTER KOMMER KLIMAKS, mange vil si på hele festivalen. Klokka halv ni samme kveld skal Vigdis Hjorth på scenen under Banknatta. Klokka halv ni er hun satt opp til en samtale med selveste kongen av Lillehammer, mangeårig quizvinner og grand old man i norsk romankunst, Dag Solstad. Tipper det blir bra besøkt.

Kritikeren Ingunn Økland har mislyktes totalt. Hun forsøkte å virke som festbrems, men fungerte som det motsatte: En høyst effektiv partymaker.

Hele Norges coronakart