INNRØMMET FEIL: Statsminister Erna Solberg under åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite i dag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INNRØMMET FEIL: Statsminister Erna Solberg under åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Høring i Stortinget om objektsikring:

Dagen regjeringen møtte veggen

Regjeringen har vært så opptatt av å skryte av eget arbeid, at den har nektet å innrømme feil. I dag måtte Erna bøye av, skriver Geir Ramnefjell.

Kommentar

Landet er nok ikke uinntakelig, men beredskapsplanene for beskyttelse av objekter - såkalt «objektsikring» - er i alle fall bortimot ugjennomtrengelig.

Det har debatten de siste ukene vært preget av, og det viste dagens høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen til fulle. Det er mange kategorier, og mulige tiltak. De ulike nivåene i beslutningskjeden har hver sine kriterier. Alle har sin forklaring, sin egen versjon. Politidirektør Odd Reidar Humlegård oppsummerte alt dette kryptiske så tydelig det går an, i én setning: «det finnes ingen definisjon på når man er innenfor lovens ambisjon. Det er opp til objekteier å vurdere»

Så hvordan skal vi avgjøre om regjeringens beredskapsarbeid er på stell? Når er det sikkert nok? Vil vi noen gang få vite? Da Anders Behring Breivik angrep regjeringskvartalet og Utøya i 22. juli 2011 fikk vi et svar på det. Debatten og det omfattende arbeidet med beredskap siden den gang, har dette som bakteppe. Men siden vi ikke vet hvordan Norge vil rammes neste gang, har vi i mellomtida bare dette å lene oss på: Riksrevisjonens evaluering av arbeidet med det Stortinget har bestemt at vi skal gjøre.

Det høringen i dag skulle følge opp, var i hvilken grad Forsvaret og politiet har sørget for permanent sikring av sine viktigste installasjoner, slik Stortinget har forutsatt. I tillegg: I hvilken grad Forsvaret, Heimevernet og politiet er i stand til å sikre sivile objekter som er avgjørende for grunnleggende infrastruktur som vann-, mat- og strømforsyning. Kort sagt - sørge for at landet ikke klapper sammen i møte med en krise.

Riksrevisjonens rapport har slått fast at det er store mangler, og at arbeidet er kraftig forsinket. De har brukt sin strengeste karakteristikk – svært alvorlig. Det er langt fra noe venstrehåndsarbeid riksrevisor Per Kristian Foss’ medarbeidere har gjort. De har gjennomført et utall intervjuer og gjort et stort kildearbeid for å skaffe seg denne oversikten.

I tillegg til å undersøke det konkrete arbeidet hos Forsvaret og politiet, har Riksrevisjonen også undersøkt om Stortinget er blitt holdt godt nok orientert om framdriften. Riksrevisjonen har kommet fram til at utsettelsene ikke er meldt godt nok inn for Stortinget, heller ikke kostnadene ved å utbedre det som gjenstår.

MÅ SVARE: Kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring i saken om objektsikring. Her må blant annet tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug, tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg svare. Video: Stortinget Vis mer Vis mer

For de fleste andre virker denne saken uendelig komplisert, men for Riksrevisjonen er det egentlig ganske enkelt: Følger politiet og forsvaret, og dermed regjeringen, opp det Stortinget har vedtatt? Det er det avgjørende. I vårt styringssystem er det på Løvebakken alt stopper. Stortinget har første og siste ord. Stortingets metode for å undersøke om dette prinsippet i denne sammenheng er overholdt, var denne høringen. Og konklusjonen var ganske tydelig.

Hvis vi skjærer bort alle bortforklaringer og små innvendinger mot Riksrevisjonens rapport som dukket opp underveis i høringen, står vi igjen med dette: både forsvaret, politiet, ansvarlige statsråder og statsministeren stiller seg i hovedsak bak Riksrevisjonens funn.

Det er et ganske annet inntrykk enn vi har fått gjennom å følge debatten de siste månedene. Erna Solberg sa under partilederdebatten i Arendal tidligere denne måneden at rapporten ikke handlet om sikring av vann og strøm. Justisministeren sa på NRKs «Dagsnytt 18» før sommeren at rapporten tok for seg fysiske sikringer som «litt tykkere murer».

Regjeringen har også forsøkt å unnskylde seg med at arbeidet med sikring viste seg å være mer omfattende enn man trodde for noen år siden. At ambisjonene var større enn kapasiteten. Det er en relevant opplysning, men ingen unnskyldning. Vedtaket var at objektene skulle være sikret innen 2015. I høringen kom det fram at det er lenge siden regjeringen kom fram til at det var for ambisiøst. I så fall skulle de ha meldt fra til Stortinget om det. Det er deres ansvar. Regjeringen ser ut til å ha glemt at det er Stortinget som bestemmer. I dag kom unnskyldningen.

Og slik reddet Erna Solberg skinnet. Det er vanskelig å se for seg at Stortinget vil uttrykke mistillit, etter at statsministeren i dag la seg flat for komiteen.

Regjeringen virker å ha vært så ivrig etter å formidle at arbeidet med beredskap går framover, at de ikke har villet innrømme det som har gått galt. Det har de måttet gi seg på. Men det satt veldig langt inne.