- Dagens dataspill er bare søppel

Atari-skaper Bushnell savner det sosiale.

(Dagbladet.no): - Dagens dataspill er i et kappløp på vei mot bunnen. De er bare søppel, noe som gjør meg trist.

Disse ordene kommer fra Nolan Bushnells munn, og Bushnell er ingen hvemsomhelst i spillsammenheng. I 1971 lagde han spillet «Pong», og året etter startet han spillselskapet Atari - som etterhvert skulle lede an i spillverdenen i årene som fulgte.

Uttalelsene hans kommer i et intervju med Electronic Design, og det fremkommer at Bushnell mener at dagens spill ikke er så sosiale og moro som han mener de burde være, men er preget av skyte- og slåssespill. 

I årene etter Atari ble Bushnell også kjent som grunnlegger av pizza-kjeden Chuck E. Cheese. Han har nå tatt blandingen av mat og spill ett steg videre med uWink - en restaurant der alle rundt bordet kan spille sammen mens de spiser.

- Sosiale spill representer noe som har vært savnet. De flese brettspill kjøpes av kvinner, til familien. Det er denne delen av spillverdenen som kan bli forbedret. Vi pleide å ha familier som satt ned og spilte sammen. Mange av dagens dataspill er veldig isolerende. Du ser ikke mor og far, søster og bror, sitte sammen som når de spilte for eksempel «Monopol», sier Bushnell, og fortsetter:

- Det representerte en oppdragende tid som du ikke ser nå om dagen.

Kanskje er dette bare et pr-framstøt fra Bushnell for å fronte sine spill-restauranter, kanskje har han ikke hørt om Nintendos nylige suksess med sosiale spill på Wii, eller de mange andre sosiale spillene som gjør det godt - også ved onlinespilling.

Men sjansen er også tilstede for at Bushnell har et poeng i det han sier.

BEDRE FØR? «Pong»- og «Atari»-skaper Nolan Bushnell mener at spillene utvikles i feil retning. Faksimile: PONG-PICTURE-PAGE.DE
BEDRE FØR? «Pong»- og «Atari»-skaper Nolan Bushnell mener at spillene utvikles i feil retning. Faksimile: PONG-PICTURE-PAGE.DE Vis mer


Hva synes du?

KRITISK: Nolan Bushnell er en av pionerene i spillverden. Han er skeptisk til dagens spill.
TIDLIG UTE: Bushnell fant opp spillet «Pong» i 1971, og skapte spillselskapet Atari året etter.