Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dagens klageordning er primitiv

Advokatforeningen slakter skatteklagenemnda.

FIKK AVSLAG: Odd Nerdrum er blant dem som har klaget til skatteklagenemnda og fått avslag. Her hjemme på Rødvik Gård utenfor Stavern
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FIKK AVSLAG: Odd Nerdrum er blant dem som har klaget til skatteklagenemnda og fått avslag. Her hjemme på Rødvik Gård utenfor Stavern Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Dagens klageordning er primitiv og rettssikkerhetsmessig betenkelig. Det er vanskelig å overprøve et vedtak fattet av kollegaen på nabokontoret, sier Bettina Banoun, leder av Advokatforeningens skatterettsutvalg.

Når en skattebetaler skal klage på en beslutning fra skattekontoret, går klagen til skatteklagenemnda.

Likevel er det skattekontoret selv som skal komme med forslag til hva klagenemda skal svare.

Ifølge skatteetatens hjemmesider skjer behandlingen i all hovedsak uten at nemnda møtes personlig. Er de uenige i innstillingen, må de møtes personlig, uten å få ekstra betalt.

- Forutinntatte Skatt Øst mener Odd Nerdrum har unndratt store millionbeløp fra beskatning. Nerdrum klaget inn skattekontorets vedtak til skatteklagenemda, men fikk avslag.

Dokumenter Dagbladet har sporet opp tyder på at myndighetene har talt flere av Nerdrums inntekter to ganger.

- Både bokettersynet, Skatt øst og skatteklagenemnda har nærmest vært forutinntatte, sier Nerdrums advokat Pål Berg til Dagbladet.

Han er i likhet med Banoun svært kritisk til at skattekontorene selv skriver innstillingen til klagenemda.

- Det er et problem i hele forvaltningen. Jeg mener de i denne saken i tillegg ikke har vært flinke nok til å bruke fakta, sier Berg.

- Gratisarbeid Banoun ønsker ikke å kommentere Nerdrum-saken spesielt, men mener klageordningen er uakseptabel.

KRITISK: Bettina Banoun leder Advokatforeningens skatterettsutvalg, og er svært kritisk til klageordningen. Foto: Kjell Inge Søreide / Dagbladet
KRITISK: Bettina Banoun leder Advokatforeningens skatterettsutvalg, og er svært kritisk til klageordningen. Foto: Kjell Inge Søreide / Dagbladet Vis mer

- Klagenemnda består av tre personer som ikke sitter sammen, men som får dokumentene på en spesiell pc uten utskriftsmuligheter. Dersom nemnda er enig, kan de trykke godkjenn. Dersom nemnda er uenig, må de påta seg gratisarbeid. Det gir et insentiv til å godkjenne, og klageordningen blir en illusjon, sier Banoun.

- Vil diskutere Skatteetaten kan ikke kommentere enkeltsaker, men er enig i at det kan være riktig å diskutere ordningen nærmere.

- Vi er lydhøre overfor kritikk og konstruktive forslag til forbedringer innenfor gjeldende ordning. Vi kan forstå at dette diskuteres, og det er grunn til å diskutere ordningen nærmere, noe vi gjerne bidrar med. Hvorvidt nemndsstrukturen og dagens regler for behandlingen i nemdene er en hensiktsmessig del av ligningsbehandlingen, er imidlertid et politisk spørsmål, sier skattedirektør Svein Kristensen

Skatteetaten mener likevel at dagens klageordning sikrer rettssikkerheten.

- At vedtaksmyndigheten i klagesaker er lagt til en uavhengig og fagkyndige nemnd, innebærer etter vår oppfatning en rettsikkerhetsgaranti for skattyterne, sier Kristensen.