FIKK SNAKKE UT: Nå må Dagens Næringsliv forsvare at de lot kompisen til Caroline Berg Eriksens pr-rådgiver portrettere henne i avisa. Her er bloggeren fotografert for en reportasje i Dagbladet da hun deltok i "Skal vi danse". Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FIKK SNAKKE UT: Nå må Dagens Næringsliv forsvare at de lot kompisen til Caroline Berg Eriksens pr-rådgiver portrettere henne i avisa. Her er bloggeren fotografert for en reportasje i Dagbladet da hun deltok i "Skal vi danse". Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Dagens Næringsliv frikjent av PFU for fotballfrue-portrett

Men burde opplyst om journalistens vennskap med pr-rådgiver.

(Dagbladet): I dag behandlet Pressens faglige utvalg (PFU) to lesere av Dagens Næringsliv sin klage på avisas store intervju med bloggeren Caroline «fotballfrue» Berg Eriksen den 17. januar i år.

Utvalget fastslår, etter en samlet vurdering, at DN ikke har brutt god presseskikk, selv om artikkelens journalist Jonas Forsang er en nær venn av bloggerens pr-rådgiver Magnus Rønningen.

Det fordi det ikke er dokumentert at Rønningen har hatt noe mer med artikkelen å gjøre enn å formidle journalisten et telefonnummer - og på tross av PFU-medlemmet Liv Ekebergs sarkastiske påpekning av at pr-rådgiveren ikke hadde gjort jobben sin dersom han ikke hadde forberedt Eriksen, lest sitatsjekken og prøvd å «spinne» saken i positiv retning for sin klient.

Ekeberg, som er journalist i Agderposten, mente DN burde bli felt og tok dissens på avgjørelsen.

Burde opplyst om kopling - Når det er hardt mediekjør mot noen, er det en grei side av journalistikken at vedkommende kan få snakke ut et sted. Den artikkelen vil isloert sett kunne oppfattes som et mikrofonstativ. Men det er nyttig for publikum å høre også den siden av saken, sier allmenhetens representant, filosof Henrik Syse, i PFU i dag.

- Påstandene om uetisk binding er ikke godtgjort. Da er ikke dette en fellelse. Saken er ikke vanskelig etter at man har lest DNs redegjørelse, sier PFU-representant og Vi Menn-redaktør Alexander Øystå.

Også utvalgets leder og VG-journalist Alf Bjarne Johnsen støtter konklusjonen om at avisa ikke skal felles for brudd på god presseskikk, selv om han tok initiativ til en uttalelse om at det hadde vært fordelaktig om DN hadde opplyst om journalistens kopling til Rønningen i saken.

- Det er ikke et brudd på Vær varsom-plakaten å trykke et enkildeintervju uten kritiske spørsmål. Det er som er interessant for oss er jorunalistens integritet og eventuelle interessekonflikter. Det går an å forklare slike bindinger i en enkelt setning, og mediene står seg på å gjøre det, selv om det midt i den journalistiske prosessen ikke oppfattes som viktig, sa Johnsen.

Snakket ut Eriksen hadde noen røffe uker bak seg da hun snakket ut med avisas journalist Jonas Forsang, som er en mangeårig venn av hennes pr-rådgiver Magnus Rønningen og også har koplinger til hennes manager Peter Peters.

Klagerne mener DN burde opplyst om journalistens koplinger til bloggerens apparat, siden Vær Varsom-plakatens punkt 2.3 slår fast at redaksjonelle medarbeidere «ikke må ha bindinger som kan skape interessekonflikter», og at det må «vises åpenhet om forhold som kan påvirke habiliteten».

Avisa erkjenner at den burde nevnt koplingen til Rønningen, men står fast på at den ikke har brutt god presseskikk. De viser til at det var dem, ikke Rønningen, som tok initiativ til intervjuet, og at Forsang ikke er nær venn med Peters.

Bakgrunnen for intervjuet var at det i romjula ble oppdaget at Caroline Berg Eriksen stikk i strid med egne påstander bruker bildemanipuleringsverktøy for å framstå tynnere og med fyldigere hår og byste på bildene sine.

Kort tid etter ble det avslørt at både bloggeren og hennes ektemann, Odd Grenland-backen Lars-Kristian Eriksen, selv skriver i kommentarfeltet på bloggen under falske identiteter.

Bloggprofilen selv gikk under jorda og nektet å kommentere avsløringene før hun dukket opp i et åttesiders portrettintervju i Dagens Næringslivs lørdagsmagasin. Intervjuet ble omtalt både på sosiale medier og internt i DN som oppsiktsvekkende ukritisk.

Sa opp jobben For tre uker siden sa Jonas Forsang opp jobben i DNs featureredaksjon, men skal fortsette å skrive for avisa som frilanser.

Pressens faglige utvalg behandler i dag også Jon Andreas Håtuns klage mot Her og Nås artikkel om sin kones død.

HJELPER: Tidligere journalist og magasinredaktør Magnus Rønningen er Caroline Berg Eriksens pr-rådgiver. Foto: Anders Grønneberg
HJELPER: Tidligere journalist og magasinredaktør Magnus Rønningen er Caroline Berg Eriksens pr-rådgiver. Foto: Anders Grønneberg Vis mer