Dagens Næringsliv-journalist skriver Valla-bok

Torstein Tranøy skal i høst skrive bok om Valla-saken.

(Dagbladet.no): 1. august tar Tranøy permisjon fra jobben i Dagens Næringsliv for å skrive boka for forlaget Manifest, som tidligere i år ga ut «Frp-koden» av Magnus Marsdal.

- Jeg vil ikke røpe måten jeg jobber på, men det blir å snakke med ulike aktører som har vært involvert i saken og i tillegg gå gjennom dokumenter og avisoppslag, sier Tranøy - som allerede har begynt å jobbe med boka - til Dagbladet.no.

Han ønsker å intervjue sentrale aktører som del av researchen.

- Valla også?

- Ja, jeg vil prøve å komme i kontakt med både henne og Yssen. Om de vil møte meg, er opp til dem. For meg er det et poeng å få fram flest mulig sider av saken.

En thriller

- Saken er jo en thriller i utgangspunktet, i det dag-til-dag-bildet som forløp. Men jeg tror dessuten mye informasjon om det politiske spillet bak saken ikke har kommet fram ennå, sier forlagssjef Håkon Kolmannskog til Dagbladet.no.

- Kolmannsskog sier «thriller». Hvordan vil du drive fortellinga framover, Tranøy?

ENORMT TRYKK: 
- Medieomtalen gir en viktig forståelse av Valla-saken. Det er lett å glemme hvilket enormt trykk det var, sier Torstein  Tranøy, som nå skriver bok om saken. Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX
ENORMT TRYKK: - Medieomtalen gir en viktig forståelse av Valla-saken. Det er lett å glemme hvilket enormt trykk det var, sier Torstein Tranøy, som nå skriver bok om saken. Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX Vis mer

- Det er det dilemma her at saken er så kjent. Det er vanskelig å gjøre en kjent historie som folk vet utgangen på, til interessant lesning.

- Har du selv gjort deg tanker om saken?

- Ja, selvsagt har jeg mine tanker om hva som skjedde og hvorfor, men jeg vil prøve å stille med et åpent sinn. jeg har ikke noen fiks-ferdig teori som jeg skal ha bekreftet.

- Eva Joly kaller saken en hekseprosess i Dagbladet i dag?

- Det blir feil av meg å kommentere utspillet, men jeg har merket meg det og det var interessante perspektiver, sier Tranøy.

Tidspress

- Jeg vil ikke røpe noen av sporene vi følger, men boka vil nok fokusere mer på politikken enn på selve personalsaken. Vi ser på dette som veldig spennende, sier Kolmannskog.

Han understreker at boka ikke er noe bestillingsverk av forlaget Manifest.

SKRIVER VALLA-BOK: Det har vært skrevet tusenvis av artikler om saken, og Torstein Tranøy har selv dekket saken for Dagens Næringsliv. Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX
SKRIVER VALLA-BOK: Det har vært skrevet tusenvis av artikler om saken, og Torstein Tranøy har selv dekket saken for Dagens Næringsliv. Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX Vis mer

- Tranøy skal først og fremst gjøre en omfattende gravejobb og forsøke å gi et balansert bilde av saken.

Forlaget vil ha boka ferdig til jul, og Tranøy har permisjon fra Dagens Næringsliv til 1. januar 2008.

- Jeg håper å få boka ferdig til jul. Det er klart at dette er veldig omfangsrikt, så etter hvert må jeg prøve å begrense dette, jeg som aldri har skrevet bok før, sier Tranøy til Dagbladet.no.

LES OGSÅ:

<HLF>UTE MED BOK: </HLF> I oktober kommer «Styrken vi mangler» på norsk, boka der Eva Joly blant annet kritiserer den norske trangen til å peke ut syndebukker og ofre dem på bålet. Det er Valla-saken et godt eksempel på, <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/06/21/504110.html">sier Joly i Dagbladet i dag</A>.