DEBATT

Debatt: Veteraner

Dagens regjering mangler tiltak og målsettinger for å ivareta den nye generasjonen veteraner

Erfaringer fra både Norge og utlandet viser at de aller fleste veteraner greier seg godt, men for noen soldater og pårørende har krigen en høy pris.

Konkrete tilbud: De veteraner som faller ut av arbeidslivet etter endt internasjonal innsats, trenger konkrete tilbud om arbeidsrettet rehabilitering og en rett til krigsskadepensjon, skriver innleggsforfatterne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Konkrete tilbud: De veteraner som faller ut av arbeidslivet etter endt internasjonal innsats, trenger konkrete tilbud om arbeidsrettet rehabilitering og en rett til krigsskadepensjon, skriver innleggsforfatterne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Spenningsserien Nobel på NRK1 gir et innblikk i hva norske soldater kan stå overfor i militære internasjonale operasjoner. Serien viser også opplevelser og reaksjoner etter endt tjeneste som mange veteraner kan kjenne seg igjen i.

Tone Berild Kristiansen, konsulent i Veteranforbundet SIOPS.      
Tone Berild Kristiansen, konsulent i Veteranforbundet SIOPS.       Vis mer

Etter andre verdenskrig opplevde krigsseilere, og andre veteraner med seinskader fra krigsopplevelser, at de ble bortglemt og sviktet av staten. I dag har vi en ny generasjon veteraner. Får de den anerkjennelsen, oppfølgingen og ivaretakelsen de fortjener?

Per Elvestuen, styreleder i Veteranforbundet SIOPS.
Per Elvestuen, styreleder i Veteranforbundet SIOPS. Vis mer

Det norske forsvaret har siden 2005 endret karakter fra invasjonsforsvar, basert på vernepliktige, til et profesjonelt innsatsforsvar. Vi har dreid vekk fra fredsbevarende FN-oppdrag mot bidrag med kampavdelinger i NATO-oppdrag. Norske soldater deltar i krevende stridshandlinger.

I henhold til regjeringens langtidsplaner for Forsvaret bidrar vi med relevante kapasiteter i internasjonale fellesoperasjoner og bistår allierte i utlandet. Mer enn 100 000 norske kvinner og menn har siden 1947 tjenestegjort i internasjonale militære operasjoner. Norge har sendt soldater til over 40 land i 100 ulike operasjoner.

Erfaringer fra både Norge og utlandet viser at de aller fleste veteraner greier seg godt, men for noen soldater og pårørende har krigen en høy pris. Norske soldater har falt i tjeneste i utlandet, andre er skadet for livet. Psykiske seinskader kan oppstå mange år etter endt tjeneste.

Daværende forsvarssjef Sverre Diesen trakk opp linjene for dagens innsatsforsvar i en tale i Oslo Militære Samfund i 2007. Han påpekte at en konsekvens av en profesjonalisert militær innsats er en bedre ivaretakelse av veteraner.

I 2011 la den rødgrønne regjeringen fram en handlingsplan, «I tjeneste for Norge», med vekt på å styrke den medisinske ivaretakelsen av veteraner etter internasjonal tjeneste. I dag har veteraner en lovfestet rett til oppfølging i Forsvaret ett år etter at tjenesten er avsluttet.

Forsvaret har programmer for stresshåndtering og ivaretakelse både før, under og etter tjeneste.

Det sivile helsevesenet har en sentral rolle i å oppdage psykiske seinskader, behandle og koordinere oppfølging.

Veteraner har erfart at det sivile helsevesenet kan ha mangelfull kompetanse på krigs- og stridsreaksjoner, og flere har opplevd å bli feildiagnostisert. Det finnes få tilbud om økonomiske støtteordninger.

Dagens regjering har varslet en ambisiøs veteranpolitikk, men mangler tiltak og målsettinger for å ivareta den nye generasjonen veteraner. Veteranmiljøet etterlyser konkrete tiltak for de med behov for bistand og oppfølging.

De veteraner som faller ut av arbeidslivet etter endt internasjonal innsats, trenger konkrete tilbud om arbeidsrettet rehabilitering og en rett til krigsskadepensjon.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer