ÅPEN AVSTEMNING: Avstemningene i politiske møter kan skje skriftlig eller ved håndopprekning. Her voteres det åpent under Hordaland KrFs årsmøte forrige helg. Foto: Lars Eivind Bones
ÅPEN AVSTEMNING: Avstemningene i politiske møter kan skje skriftlig eller ved håndopprekning. Her voteres det åpent under Hordaland KrFs årsmøte forrige helg. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

KrFs ekstraordinære landsmøte:

Dagens viktigste avstemning finner kanskje sted før landsmøtet er ordentlig i gang

Slik kan ti minutter avgjøre KrFs veivalg.

Kommentar

I dag klokka 11.00 møtes Kristelig Folkeparti til ekstraordinært landsmøte på Gardermoen. I over sju timer skal partiet diskutere om det skal sondere om å gå inn i dagens regjering, sondere om å danne en potensiell regjering med venstresiden, eller fortsette i opposisjon som i dag.

På vei inn i møtet kan det være nyttig å minnes hvorfor hovedflyplassen, og derfor landsmøtet, ligger akkurat der den gjør. Da Stortinget vedtok løsningen for ny flyplass i 1992 var det også mer enn to alternativer, og i hovedsak sto det mellom Gardermoen, utredning av Hobøl og en delt løsning mellom Gardermoen og den daværende hovedflyplassen Fornebu.

Ingen av forslagene hadde flertall. Men etter at Arbeiderpartiet og samferdselsminister Kjell Opseth, som var de eneste som hadde Gardermoen som førstevalg, fikk flertall for å endre voteringsrekkefølgen slik de ønsket den, var det likevel gjort. Partienes andrevalg ble avgjørende, og dem som bestemte rekkefølgen fikk også bestemme resultatet.

Akkurat som i 1992, kan voteringsrekkefølgen også i dag bli avgjørende. For flertallet av delegatene er andrevalget blant de tre mulige trolig opposisjonsalternativet, mellomtingen. Blir det satt opp mot et av de to regjeringsalternativene i den avgjørende avstemningen er det derfor også ventet å få flertall.

Slik ser det ikke ut til å foregå nå. I går innstilte landsstyret i KrF på at partiet først skal stemme over alle de tre alternativene. Så skal de stemme over de to som får flest stemmer i første runde. Den som da får flertall, vinner.

Den foreløpige opptellingen av hva delegatene mener, tilsier at det vil bli de to regjeringsalternativene det står mellom til slutt, hvor det «blå» alternativet nå har overtaket.

Riktignok har opposisjonsalternativet nå en større mulighet enn det ville hatt om den tidligere innstilte voteringsordenen skulle ligge til grunn.

Da rekkefølgen første gang ble behandlet av landsstyret for en måned siden, var forslaget deres at man først skulle stemme over regjering eller opposisjon, så over hvilket av regjeringsalternativen, om det å gå for regjeringsdeltakelse fikk flertall.

Da ville opposisjonsalternativet trengt stemmene fra over halve landsmøtet. Nå trenger det bare en tredel av salen for å komme til den andre runden, hvor det ser ut til å ville ha overtaket. Men det vil fortsatt kreve en del overbevisning av usikre delegater.

Selv om måten avstemningene gjennomføres ser ut til å jobbe mot opposisjonsalternativet, har det likevel gode muligheter. For KrFs avstemning har også enda en dimensjon: Om den skal gjøres skriftlig eller ved hjelp av håndsopprekning. Lukket og anonymt eller helt åpent.

Også dette kan spille inn på resultatet. Det er i hvert fall Knut Arild Hareides håp. Han krysser fingrene for at nok av delegatene som til nå har sagt de vil stemme for opposisjon eller borgerlig samarbeid vil vippe i hans favør, for regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, under en skriftlig votering. Det vil i teorien være lettere når avstemningen skjer anonymt.

I går innstilte landsstyret på nettopp skriftlig votering, samtidig som de innstilte på den omtalte avstemningsrekkefølgen.

Det var naturlig nok ikke uten motstand. Siden Rogaland KrFs årsmøte gikk inn for en nesten helblå delegasjon, har omkvedet i partiet vært representasjon. Delegatene har blitt valgt ut fra sitt syn på samarbeidsspørsmålet, det eneste spørsmålet som skal opp på landsmøtet, ikke kvalifikasjoner, verv eller lojalitet.

Det har fått mange til å reagere på at delegatene nå ligger an til å kunne ombestemme seg i møtet, uten å være åpne om det. På den andre siden må det også være mulig for delegatene å ta innover seg nye momenter eller vekte dem på nytt ettersom dagens debatt ruller og går.

Faren er at det at de kan gjøre det uten å stå til ansvar for valget sitt i ettertid, overfor dem som valgte dem til landsmøtet, kan føre til ytterligere splid, splittelse og mistenksomhet mellom de ulike fløyene og fylkeslagene i partiet.

Det første punktet på dagens landsmøteprogram er konstitueringen. Der velges ordstyrere, tellekorps og referenter. Og møtets forretningsorden, hvordan avstemningen skal legges opp.

I utgangspunktet er det satt opp bare ti minutter. Det spørs om det holder. Om noen tar kampen mot landsstyrets innstilling er foreløpig uvisst. Hva landsmøtet faller nedpå i denne beskjedne programposten kan til slutt vise seg å avgjøre KrFs veivalg. Og hvem som er statsminister i Norge når kirkeklokkene ringer inn til jul.

KRFS VEIVALG: Kristelig folkeparti står overfor et dramatisk veivalg, når de nå skal bestemme hvilken retning partiet skal ta videre. Skal de felle Erna Solberg som statsminister, eller må Knut Arild Hareide gå av som partileder? Video: Dagbladet, NTB Scanpix. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.