Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Klima og røykeloven

Dagfinn Høybråten er ikke røykelovens far

At Norge ble et foregangsland når det gjelder innføring av lov om røykeforbud, som ble vedtatt allerede i 1988, skyldtes helt andre personer.

MOR OG FAR: Når man leser røykelovens historie er det to personer som spesielt peker seg ut, og det er avdøde jussprofessor Asbjørn Kjønstad og daværende sosialminister Tove Strand Gerhardsen, ikke Dagfinn Høybråten, skriver Tore Nyseter. Foto:  Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MOR OG FAR: Når man leser røykelovens historie er det to personer som spesielt peker seg ut, og det er avdøde jussprofessor Asbjørn Kjønstad og daværende sosialminister Tove Strand Gerhardsen, ikke Dagfinn Høybråten, skriver Tore Nyseter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Meninger

Professor Nils Christian Stenseth (UiO) hevder i Dagbladet 20. januar at vi trenger en tydeligere kunnskapsbasert klimapolitikk og henviser til behovet for en Dagfinn Høybråten, som argumenterte klart og tydelig for en ny røykelov, som ble innført i 2004. Det Stenseth hevder er feil.

FORFATTER: Tore Nyseter
FORFATTER: Tore Nyseter Vis mer

Den faktiske situasjonen er at røykeloven var et faktum lenge før Høybråten ble helseminister. At Norge ble et foregangsland når det gjelder innføring av lov om røykeforbud, som ble vedtatt allerede i 1988, skyldtes helt andre personer.

Når man leser røykelovens historie er det to personer som spesielt peker seg ut, og det er avdøde jussprofessor Asbjørn Kjønstad og daværende sosialminister Tove Strand Gerhardsen.

Det var disse to som først utformet loven og som dermed med rette bør omtales som røykelovens far og røykelovens mor. Uten deres innsats – ingen røykelov.

Ved loven i 1988 ble det innført røykeforbud i alle offentlige bygninger, i møterom, arbeidslokaler og institusjoner hvor to eller flere personer var samlet. Men det var først i 2004 at loven ble utvidet til å gjelde totalt røykeforbud ved alle serveringssteder.

Som ansvarlig statsråd var det Høybråten som fremmet lovproposisjonen. Motstanden var særlig stor i Høyre, men daværende partileder Jan Petersen fikk Høyre til å slutte opp om forslaget. Høybråten kan derfor ikke tilskrives farskapet til røykeloven.

Men han var med i «konfirmasjonsselskapet» 14 år senere, da loven ble utvidet til å omfatte restauranter i sin helhet. Æres den som æres bør.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling