The Lovie Awards 2020:

Dagladet knuste CNN!

Enda en internasjonal prestisjepris til fortellingen om hvordan det oppleves å miste seg selv til demens.

INTERNASJONAL HYLLEST: Jannicke Granrud er ung demensrammet. Hun og samboer Hildegunn slapp Dagbladet nært på livene sine, og resultat har høstet gull i gjev internasjonal pris. Foto: Siv Seglem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets «Reisen inn i demensen» vant torsdag gull i den internasjonale kåringen Lovie Awards, og danket dermed ut blant andre CNN. Den gjeve prisen ble tildelt i kategorien «Best Writing, Editorial». I tillegg vant saken publikumsprisen i samme kategori.

Lovie Awards kårer hvert år de beste digitale artiklene, nettstedene og appene i Europa. I år var det nærmere 1000 nominerte fra mer enn 30 land, og 55 000 stemmer ble avlagt til publikumsprisen.

«Reisen inn i demensen» handler om Jannicke Granrud, som er rammet av demens midt i livet. Skadene i hjernen hennes er allerede omfattende, hun klarer ikke lenger å ta vare på seg selv. Men ulikt mange alzheimer-syke har Jannicke fortsatt evnen til å uttrykke seg. Journalist Trude Lorentzen og fotograf Siv Seglem så potensialet for en unik fortelling: Mens Jannicke ennå kan bruke språket, ville de lytte til henne og grave inn i det som bare Jannicke selv kan gi svar på.

- Stort og spesielt

Resultatet er blitt en digitalfortelling i tolv kapitler, med uovertruffen fremdrift og kraft. Kapitlene tar for seg Jannickes tilstand fra ulike vinkler: hvordan de merket at noe var galt med Jannicke, beretningen om Alois Alzheimer, hvordan diagnosen stilles, hvorfor akkurat Jannicke ble syk, mestringsstrategier, jakten på en kur, hvordan kjæresten holder ut.

- Fra første stund kjente jeg på meg at fortellingen om Jannicke skulle bli noe stort og spesielt. Men at den skulle nå så bredt ut, og høste ei hel peishylle full av priser og internasjonal anerkjennelse er helt vilt, sier journalist Trude Lorentzen.

PRISDRYSS: Journalist Trude Lorentzen er glad historien til Jannicke har blitt verdsatt både i Norge og internasjonalt. Foto: Øystein Sæthre
PRISDRYSS: Journalist Trude Lorentzen er glad historien til Jannicke har blitt verdsatt både i Norge og internasjonalt. Foto: Øystein Sæthre Vis mer

Også fotograf og videojournalist Siv Seglem synes det er hyggelig at prosjektet høster så mye anerkjennelse.

- Jeg er takknemlig for at Jannicke og Hildegunn slapp oss så tett inn på livene sine og var tålmodige med oss.

Slagkraftig

Saken fikk også førstepris i European Digital Media Award, bronse i Society og News Design Scandinavian og «honoree» på Webby Awards.

I Norge er den hedret med featurefortellerpris under Fortellerprisen.

- Vi er utrolig stolte over slagkraften og rekkevidden som denne unike historien har fått, sier redaktør for Dagbladet Pluss, Hilde Schjerve, om det siste tilskuddet av prestisjefylte utmerkelser til «Reisen inn i demensen».

- Saken kombinerer forskning, fakta og digital historiefortelling på en helt spesiell måte, og åpner for ny forståelse av en av vår tids største folkesykdommer. Temaet er universelt, men samtidig er historien unik fordi den trenger så dypt inn i bevisstheten til en person med demens. Dette er viktig journalistikk som treffer en nerve i oss alle, sier Schjerve.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer