Dagligdags klassiker

Bovarisme heter det, når avstanden mellom drøm og virkelighet blir for stor. Klassikeren «Madame Bovary» kommer i tiende utgave på norsk, nyoversatt og usensurert etter originalteksten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dame med urolig hjerte

En bortglemt provins, en utro hustru, en godtroende landsens lege, ubetalte regninger - kan det bli bok av det dagligdagse? Ja. Kan det bli en roman, et kapittel i litteraturhistorien? Ja.

I hendene på Gustave Flaubert kunne historien om Emma Bovary bli et klassisk kunstverk. Men hvilken historie var det?

- Nå har jeg det

Det er velkjent at Flaubert hadde forkastet sitt manuskript til Den store gjennombruddsromanen; det var en lærd visjon om den hellige Antonius' hallusinatoriske fristelser i ørkenen. Vennene rådet ham i stedet til å skrive en kjedelig fortelling om et kjedelig emne. Rådvill la Flaubert ut på en lang reise. I Egypt utbrøt han: «Nå har jeg det, jeg vil skrive om Delmare og hans kone.»

Det var en historie fra dikterens egne hjemtrakter, en historie om den stakkars landsbylegen Delmare og hans nevrotiske hustru som hadde tatt livet av seg. En nokså ynkelig historie, i hvert fall ingen visjon. En historie om ingenting, sa Flaubert.

- Brukte munn

Nokså motvillig, men med alle sanser skjerpet gikk han løs på oppgaven med naturvitenskapelige metoder. Han finsiktet bokstavene, filte og pusset på ordene. Han sto ute i hagen og framsa setningene sine med stentorrøst for å kontrollere klangen, han ville høre om taktslagene i tekstinnholdet var riktig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer