Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Dagligvareheltene

De aller færreste av oss er forberedt på å stå i førstelinjen i en nasjonal krise. Desto større blir respekten for hverdagsheltene. Menn og kvinner som hele Norge har fått øynene opp for og kanskje et nytt syn på, gjennom disse skjebnedagene for landet vårt.

DE SOM IKKE KAN HA HJEMMEKONTOR: 
Nå snakker vi ikke lengre om butikkansatte – men om førstelinjen.
DE SOM IKKE KAN HA HJEMMEKONTOR: Nå snakker vi ikke lengre om butikkansatte – men om førstelinjen. Vis mer
Meninger

For oss som jobber med dagligvare året rundt er uttrykket «i kassa på Rema» et hedersbegrep. Vi hører service, hardt arbeid og dedikasjon. Slik har det ikke vært for alle. Ikke før nå. Enkelte har brukt det å jobbe i dagligvare som en negativ merkelapp. Noen har benyttet det som et varsku for ungdom som må skjerpe seg på skolen, andre som et bilde på manglende ambisjoner. I et arbeidsliv hvor stadig flere tar mer utdanning har statusen til butikkmedarbeiderne vært på vei nedover.

I krisen vi går gjennom har flere enn før fått øynene opp for den viktige jobben som om lag 70 000 mennesker gjør hver eneste dag. For hyllemeter skal fylles med varer. Kassaapparatet skal bemannes. Kundene skal få service. Paller skal tas imot og sendes ut. Gulv skal vaskes og pantemaskinen skal restartes. Det er hardt, ærlig arbeid. Og vi skal være glade for at arbeidsfolk rundt om i butikker over hele landet er på plass for å sikre våre behov året rundt.

I krevende tider kommer hverdagsheltene tydeligere frem. Alt fra 19-åringer med deltidsjobb til Kjøpmenn og medarbeidere som har stått på i butikk gjennom en yrkeskarriere. I denne nye, unormale hverdagen er det dagligvareheltene som ivaretar normaliteten. Mye stenges ned rundt oss, men dagligvarebutikken på hjørnet holder åpent. Hyllene fylles. Du får fortsatt et smil og et spørsmål om pose. Hjulene holdes i gang av en av de mest mangfoldige yrkesgruppene i Norge. Den bæres oppe av unge og eldre, gamle og nye landsmenn, folk med full CV og de med hull i CV-en. Av vanlige arbeidsfolk som i disse tider utviser et uvanlig pågangsmot.

Nå snakker vi ikke lengre om butikkansatte – men om førstelinjen. Den jobben som legges ned er med andre ord like viktig for folks ve og vel som den som gjøres av sykepleiere, leger, brannkonstabler, politi og andre samfunnskritiske stillinger. Det er de som sitter i kassa på Rema. De som holder hjulene i gang. Som ikke kan ta hjemmekontor. De som du og jeg avhenger av for å ha mat på bordet.

Uavhengig av hva som skjer videre skal vi tilbake til en normalsituasjon. Hvordan denne ser ut vet vi ikke nå. Men det jeg håper alle tar med seg videre er en nyvunnet respekt for de menneskene du møter på butikken. De folkene som tok et ansvar langt over det som kan forventes av noen, i en krevende tid for landet. Det gjelder uansett om du møter de i kassa på Kiwi, i kassa på Coop eller i kassa på REMA 1000. Dagligvarehelter bærer ikke kappe – men smil, pågangsmot og en arbeidsvilje som har høstet velfortjent respekt i en hel befolkning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!