SKJØNNHET: Dagny Juel skal ifølge kilder ha hatt en enorm tiltrekningskraft på menn. Foto: Wikimedia Commons
SKJØNNHET: Dagny Juel skal ifølge kilder ha hatt en enorm tiltrekningskraft på menn. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Dagny Juel ble brutalt drept. Så fikk sønnen et brev fra drapsmannen

Mennene falt som fluer for den norske forfatteren og Edvard Munch-modellen. Det kan ha tatt livet av henne.

(Dagbladet): I mars 1893 sendte den selvsikre, norske musikkstudenten Dagny Juel (1867-1901) et fotografi av seg selv for å «vekke interesse» i forkant av sitt første besøk på Den sorte gris i Berlin, stamstedet til den norske maleren Edvard Munch (29), den svenske forfatteren August Strindberg (43) og den polske poeten Stanislav Przybyszewski.

Den spesielle baren i Berlin sies å være starten på Juels kunstneriske virke, men også hennes undergang, ifølge en tekst av kunstkritiker Martin Gayford, publisert i The Telegraph. Han har har tatt utgangspunkt i brev og historie fra miljøet rundt baren.

Bare 34 år gammel blir Juel skutt og drept på et hotellrom i Tbilisi i Georgia. Etter hennes død har det gått flere teorier om drapet. Ble hun drept av en sinnsforvirret venn eller var han en sjalu elsker? Var det hennes egen ektemann som sto bak?

Det er i år 150 år siden Juel ble født, men få er kanskje klar over innvirkningen hun hadde på norsk kunsthistorie.

En magnet på menn

Ifølge The Telegraph falt Munch, Prsybyszewski, Strindberg og Carl Ludwig Schleich, som var en pioneer innen hjerneforskning, for Juel etter kort tid. Prsybyszewski skulle også senere gifte seg med henne.

Hennes talent og latter skal ha fått mennene rundt henne til å falle som fluer. Juel var tørst etter absinth, trodde på fri kjærlighet og var svært klar over sin egen skjønnhet. I løpet av sin korte levetid sto hun blant annet bak flere kontroversielle teaterstykker og en novelle, og hun inspirerte svært anerkjent kunst.

Juel skal ha vært modell for flere av Munchs viktigste bilder, som «Madonna» og «Sjalusi».«Hun var den ultimate kvinne», skal Munch ha fortalt. I «Sjalusi», skal det være Przybyszewski's ansikt som er avbildet i forgrunnen, mens den nakne Eva-lignende skikkelsen, som gir et eple til en mann i bakgrunnen, skal være inspirert av Dagny Juel.

Affærer og sjalusi

Juel hadde en kort affære med August Strindberg og det er blitt spekulert i om hun også hadde et forhold til Munch før hun giftet seg med Przybyszewski som hun fikk to barn med.

KUNSTNERPAR: Stanislav Przybyszewski og Dagny Juel. Foto: Wikipedia
KUNSTNERPAR: Stanislav Przybyszewski og Dagny Juel. Foto: Wikipedia Vis mer

Ifølge Kvinnemuseet var det en skjebnesvanger invitasjon som skulle bli hennes endelikt. Wladyslaw Emeryk, som tilhørte Juels kunstnerkrets i Polen, og som var en stor beundrer av Juel og ektemannen, ha invitert Juels familie til sitt hjem i Tbilisi. Juels ektemann takket nei, mens Dagny og sønnen Zenon reiste.

Funnet død

Femte juni 1901 ble Dagny funnet død på et hotellrom i Tbilisi i Georgia. Emeryk hadde skutt henne mens hun døste i en lenestol. Han drepte deretter seg selv. Det kom aldri på det rene hvorfor han drepte henne, om det var grunnet sjalusi eller fordi han var mentalt ustabil.

Ifølge The Telegraph skrev Emeryk et brev til hennes sønn om hvorfor han gjorde det. I brevet skal han ha skrevet at Juel «ikke tilhørte denne verdenen .. og at hun var inkarnasjonen av godhet .. at hun var Gud».

Sto ektemannen bak?

Ifølge Norsk biografisk leksikon var sannheten at Emeryk var sinnsforvirret. Han skal ha skrevet at han drepte henne fordi hennes liv med Przybyszewski var «blitt så tragisk».

Det er også blitt spekulert rundt om det egentlig var Juels ektemann Przybyszewski sto bak drapet og at han hadde inngått en avtale med Emeryk.

Juels ekteskap med Przybyszewski skal ha vært preget av utroskap, drama, alkoholisme og fattigdom. De to skal ha hatt flere sidesprang hver for seg. Ifølge rykter skal Przybyszewski ha vært involvert med to andre polske kvinner på det tidspunktet Dagny Juel ble drept. Om Juel er det rykter om at hun hadde et romantisk forhold til to menn i Paris og at hun også hadde et forhold til Emeryk uten at dette er bekreftet.

Rebellen

Ifølge Norsk biografisk leksikon var Juel en myteomspunnet kvinne i kunstnermiljøene i Berlin, Paris, Kraków og Warszawa. Hun levde hardt, men kompromissløst. Hun ble elsket, men også foraktet av det bestående som en «femme fatale».

I 1893 skrev hun novellen «Rediviva», som handlet om sterke og seksuelle kvinneskikkelser. I 1895 forfattet hun skuespillet «Den sterkere», om lidenskap og destruktiv kjærlighet. Det var det eneste av hennes fire teaterstykker som ble publisert i Norge i hennes levetid.

Det var først 95 år etter hennes død at Dagny Juels samlede verker ble utgitt. Det er også laget dokumentarer og filmer om Juel.

Juel vokste opp i villa Rolighed i Kongsvinger i Hedmark i idylliske omgivelser ifølge Store norske leksikon. Barndomshjemmet huser i dag Norsk Kvinnemuseum.

Faren var lege og onkelen Norges statsminister, men livet hennes ble alt annet enn hennes sosiale forutsetninger kanskje skulle tilsi.

Etter at hun ble drept i Tbilisi ble Juel gravlagt i Georgia, hvor hun fortsatt ligger.