Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagsaktuelt om outsidere

Les utdrag fra Ingvar Ambjørnsens nye roman «Natten drømmer om dagen».

Skriver om outsidere: Ingvar Ambjørnsens nye roman handler om mennesker som lever på siden av storsamfunnet. Foto: Tine Poppe / Cappelen Damm
Skriver om outsidere: Ingvar Ambjørnsens nye roman handler om mennesker som lever på siden av storsamfunnet. Foto: Tine Poppe / Cappelen Damm Vis mer

Les et utdrag fra «Natten drømmer om dagen» her.

(Dagbladet:) I den kommende romanen til Ingvar Ambjørnsen, «Natten drømmer om dagen», blir vi kjent med Sune, en vandrer som lever i naturen - som går i skogen og seiler på havet, tar seg inn på fremmede hytter og lever på kanten av samfunnet. En drømmer som ønsker å være alene. Ambjørnsen har enda en gang skildret dem som lever på utsiden, i en roman med politiske trekk og dagsaktuell tematikk.

- Boka handler om et miljø som ønsker minst mulig kontakt med storsamfunnet. Det finnes mange enkeltpersoner og grupper som ikke ønsker tilhørighet av forskjellige grunner, og i tillegg har du dem som ikke klarer å holde kontakten og dermed faller utenfor, sier han.

- Er en gammel naturfrik For første gang i Ambjørnsens forfatterverk utspiller all handling seg utenfor byene. Det gjorde at forfatteren følte seg ekstra vel underveis i skriveprosessen.

- Jeg liker meg godt i skogen, så dette har vært et bra sted for meg å være. Når jeg sitter og skriver er jeg veldig til stede i teksten. Du kan si at jeg nå har vært på en veldig lang skogstur, sier han.

Å skildre Telemarksnatur i detalj fra hjemmet i Tyskland var ikke noe problem.

- Egentlig er jeg en gammel naturfrik, så det har ikke vært vanskelig for meg å sitte i Hamburg og skrive om norsk skog og skjærgård. Miljøet jeg skriver om har jeg også inne. Særlig på åtti- og nittitallet kjente jeg folk som levde på den måten. «Skogspønkere», som jeg kalte dem, friks som holdt til ute hele året.

Overraskelser i skriveprosessen I boka treffer Sune en person som skal vise seg å spille en viktig rolle for reisen hans. Møtet er han fullstendig uforberedt på. Det samme var Ambjørnsen.

- Jeg hadde planlagt at Sune skulle møte en person han kunne kaste ball med, men jeg ante ikke at det skulle bli nettopp dette mennesket, med denne forhistorien. Slik jobber jeg med alle bøkene mine — noen ganger får jeg meg noen voldsomme overraskelser.

Ambjørnsen planlegger bøkene veldig grovt og lar seg overraske underveis. Han vet aldri alt om personene han skriver om, og sier at det fortsatt er mye rundt Elling han heller ikke har klart for seg. Hvorfor Sune ønsker å leve utenfor storsamfunnet, er også usikkert.

- Det er et av spørsmålene boka reiser. Hva er det med han? Hva er det med dem som ikke ønsker dette?

Et større verk «Natten drømmer om dagen» er planlagt å være en del av et større verk. Bøkene skal være knyttet til hverandre på forskjellige måter og foregå i samme tidsrom, nyere tid, men omhandle andre geografiske steder og miljøer. Ambjørnsen er allerede i gang med neste bok.

- Boka er den første i et knippe som vil omfatte kanskje fem-seks titler. Dette er det største prosjektet jeg har begitt meg ut på, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling