Vinner av Nordisk råds litteraturpris

Dagsavisen hadde rett, det var svenske Katarina Frostenson som mottok Nordisk Råds litteraturpris

De røpet hemmeligheten mange timer før prisen ble utdelt.

PRISVINNER: Det var Katarina Frostenson som i kveld mottok Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen «Sånger och formler».  Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / NTB Scanpix
PRISVINNER: Det var Katarina Frostenson som i kveld mottok Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen «Sånger och formler».  Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I kveld var det duket til fest i DR Konserthuset i København da Nordens mest prestisjetunge litteraturpris ble delt ut. Det ble også Barne- og undomslitteraturprisen, Musikkprisen, Filmprisen og Natur- og miljøprisen.

Vinnernavnene har vært holdt strengt hemmelige, og skulle ikke offentliggjøres før prisen ble delt ut i kveld. Men noe skjedde.

I dag kunne man lese i Dagsavisen at det var den svenske lyrikeren og medlem av Det svenske Nobel-akademiet, Katarina Frostenson, som fikk litteraturprisen.

Og det var akkurat det hun gjorde.

Det lille i det store

Hun fikk den for diktsamlingen «Sånger og formler». En fortelling om livets fysiske og sjelelige åpenbaringer, om det lille i det store og om mennesket i verden.

Juryen begrunnet valget blant annet med følgende ord: «I et spinn av samtid og mytologi, nærmiljø og globale blikk, håndgripelig hverdag og reiser i minnene, litteratur og sang, får hun helheten til å utkrystallisere seg gjennom detaljer».

ÅPENBARINGER: Frostenson skriver dikt som gir juryen sjelelige åpenbaringer.  Foto: Eva Tedesjö / DN / TT / NTB Scanpix
ÅPENBARINGER: Frostenson skriver dikt som gir juryen sjelelige åpenbaringer.  Foto: Eva Tedesjö / DN / TT / NTB Scanpix Vis mer

«Sånger og formler» er ikke oversatt til norsk.

Island og Norge

Barne- og undomslitteraturprisen gikk til islandske Arnar Már Arngrímsson for «Sölvasaga unglings». Den handler om en moderne tenåring og de utfordringer han må slåss med.

Filmprisen gikk til norske Joachim Trier for filmen «Louder Than Bombs».