Nordisk Råds litteraturpris 2016

Dagsavisen med gigatabbe: 
- Denne saken skulle ikke ha stått på trykk

Oslo-avisen hevder at svenske Katarina Frostenson er vinneren av årets Nordisk Råds litteraturpris.

HEVDER HUN ER VINNEREN: Kulturredaktør i Dagsavisen, Mode Steinkjer, vet ikke hva som har skjedd i dagens papirutgave av Dagsavisen. De mener Katarina Frostenson er vinneren av årets Nordisk Råds litteraturpris. Foto: NTB Scanpix / faksimile
HEVDER HUN ER VINNEREN: Kulturredaktør i Dagsavisen, Mode Steinkjer, vet ikke hva som har skjedd i dagens papirutgave av Dagsavisen. De mener Katarina Frostenson er vinneren av årets Nordisk Råds litteraturpris. Foto: NTB Scanpix / faksimileVis mer

(Dagbladet): Nordisk Råds litteraturpris deles ut i kveld. Seremonien starter klokka 20.00 i DR Koncerthuset i København, og vinneren er selvfølgelig strengt hemmelig.

Men både på både forsida og over to sider i dagens papirutgave hevder Dagsavisen at den svenske lyrikeren og medlem av Det svenske Nobel-akademiet, Katarina Frostenson, er årets vinner av Nordens mest prestisjetunge litteraturpris.

TABBE: Dagsavisen 1. november 2016. Foto: Faksimile
TABBE: Dagsavisen 1. november 2016. Foto: Faksimile Vis mer

Ingen vet noe

- Jeg forstår ikke hva som har skjedd her. Vinneren offentliggjøres først i kveld, forteller en småpaff pressekontakt i Nordisk Råd, Louise Hagemann, til Dagbladet.

Heller ikke kulturredaktør i Dagsavisen, Mode Steinkjer, er sikker på hvorfor de har omtalt svenske Frostenson som vinner.

- Det er ikke helt klart hva som har hendt, vi er i ferd med å gå opp dette nå, sier Steinkjer, i en kort kommentar til Dagbladet.

Tirsdag formiddag har også avisa lagt ut en kortfattet beklagelse på nett:

«Flere medier referer i dag til en sak i Dagsavisens papirutgave om Nordisk Råds Litteraturpris. Denne saken skulle ikke ha stått på trykk i dagens avis, vi beklager at den likevel gjør det.»

Nominerte nordmenn

De norske nominerte til Nordisk Råds litteraturpris 2016 er Geir Gulliksen for «Historie om et ekteskap», Linn Ullmann for «De urolige» og Sara Margrethe Oskal er nominert fra det samiske språkområdet for sin diktsamling «savkkuhan sávrri sániid», Utrettelige ord.

Sverige har følgende nominerte på lista over potensielle vinnere:

Katarina Frostenson med «Sånger och formler» og Tom Malmquists «I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv».

Får pengesum

Nordisk råds litteraturpris blir tildelt for et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de nordiske landenes språk. Den gjeve prisen, som ble opprettet i 1962, utdeles årlig av Nordisk råd og sikrer vinneren en sum på 350 000 danske kroner.

I fjor gikk prisen til den norske forfatteren Jon Fosse.

Hovedanmelder i Dagbladet, Fredrik Wandrup, mener at tabben ikke føyer seg inn som «en stor journalistisk prestasjon».

- Hvis de har brutt en sperrefrist er det ikke særlig imponerende av Dagsavisen å komme med denne nyheten. Om dette stemmer blir samtidig kveldens prisutdeling lite spennende, sier han til Dagbladet.