Rådebank:

Dagsrevyen får kjeft for spoiler

Anmeldere mener Dagsrevyen varslet for dårlig da de avslørte sterke scener fra kritikerroste «Rådebank».

SPOILER: Dagsrevyen får kritikk fra flere TV-anmeldere etter at de avslørte handlingen i andre sesong av ungdomsserien «Rådebank». Video: NRK. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seere av NRK-serien «Rådebank», fikk seg i helgen en støkk. Seriens andre sesong er i gang på nett-TV, og midt i sesongen tar handlingen en brå vending for seriens hovedkarakter.

Det dramatiske innholdet var tema under mandagens Dagsrevyen-sending. Tidlig i kulturreportasjen om «Rådebank» ble seriens dramatiske vending avslørt. TV- og filmanmeldere mener at Dagsrevyen kunne varslet tydeligere om «spoiler».

- Gratulerer til NRK som på én åpningssetning klarer å si hva som skjer med hvem av ungdommene i serien på hvilken spesiell måte. Rådebank er et univers jeg lett kunne brukt noen episoder på, men etter Dagsrevyen er serien over for meg, skriver kulturjournalist Siri Narverud Moen, på Facebook.

- Dårlig gjort

Moen sier til Dagbladet ut hun synes det var en rar avgjørelse av NRK å avsløre så mye i kulturreportasjen som gikk både på radio og TV.

- Jeg elsker NRK sin kultur-og underholdningsdekning, men om de vil tiltrekke seg en yngre målgruppe synes jeg det er dårlig gjort at de avslører det mest dramatiske. De burde merket mye tydeligere, sier hun til Dagbladet.

Moen får støtte av TV-anmelder i Aftenposten Asbjørn Slettemark.

- Nyhetsankeren sier at reportasjen skal avsløre noe av handlingen, men det går fort unna før de sier det viktigste som skjer i sesongen. De kunne vært tydeligere, helt klart, sier anmelder i Aftenposten Asbjørn Slettemark til Dagbladet.

- Tråkket langt over

Han har selv anmeldt «Rådebank» og var nøye med å ikke avsløre handlingen i sin anmeldelse.

- En av de store kvalitetene til serien er de dramatiske grepene. Hele opplevelsen for seeren er sjokket. Derfor holdt jeg meg unna det i min anmeldelse. NRK tråkket ganske langt over hva jeg hadde syntes var ok om jeg ikke hadde sett det før. Det er selvfølgelig litt annet på TV og radio, ved at man må be folk skru av. Det skal nok mye til for at NRK ber seere og lyttere skru av sendingen, sier Slettemark.

Slettemark skriver om TV-serier ukentlig. Han sier at om man ikke klarer å unngå avsløring er man nødt til å merke tydelig.

Kulturredaktør i NRK, Marianne Ytre-Eide, mener at gårsdagens reportasje var godt nok merket.

- Hverken Dagsrevyen, reporter eller redaksjonen har fått reaksjoner. Vi har merket alle sakene og videoene våres med spoiler-varsel. Både anker og desk var godt informert om dette skulle med og gjorde som avtalt. Vi ser at serien diskuteres i sosiale medier, men da er det stort engasjement på en positiv måte rundt innholdet, sier Ytre-Eide til Dagbladet.

En dødssynd

Dagbladets TV-anmelder, Marie Kleve, forteller at hun selv har fått innboksen full av rasende e-poster etter at hun har avslørt for mye.

- Som anmelder har jeg brent meg på det flere ganger. Spoilers er en dødssynd for mange TV-seere. Jeg har vært rasende selv, etter at andre anmeldere har avslørt ting jeg ikke ville vite. Har du først investert tid og oppmerksomhet på en spennende tv-serie, er det jo ingenting som er så irriterende som at noen avslører hva som kommer til å skje. Da er jo all moroa borte, sier hun.

Hun forklarer derimot at det er forskjell på det å spile viktige plott-tvister og små hendelser i handlingsplanet.

- Noe må vi kunne fortelle, ellers blir det umulig å beskrive hva en serie handler om. Av og til ser vi oss nødt til å avsløre ting som vi vet at noen kan komme til å reagere på, rett og slett for å kunne diskutere det som skjer på en forståelig måte. Da er jeg nøye med å merke teksten med «Spoiler», enten i tittelen eller høyt oppe i artikkelen.

Hun mener at den beste måten å unngå spoilere er å bruke sunn fornuft.

- Ikke fortell mer enn du må, og iallfall ikke ting som bygger ned spenningen i serien. Det siste er rett og slett utrolig kjipt gjort, både mot seerne og mot serieskaperne, sier Kleve.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer