Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagsrevyens groteske journalistikk

Dagsrevyen brukte åtte minutter på en lørdag til en rørende reportasje. Som de visste var usann, og der de bevisst fortiet en voldtekt av en elleve år gammel jente.

ÅTTE MINUTTER MED USANNHETER:  Lørdag 12. januar gikk det helt galt for Dagsrevyen. Men de visste hva de gjorde. Foto: NRK
ÅTTE MINUTTER MED USANNHETER: Lørdag 12. januar gikk det helt galt for Dagsrevyen. Men de visste hva de gjorde. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag 12. januar brukte Dagsrevyen mer enn åtte minutter på en reportasje om en rumensk kvinne dømt for menneskehandel i Bergen tingrett. Åtte minutter er svært lang tid i Dagsrevyen. En nyhetssending har sjelden så god tid til å presentere alle fakta i en sak.

NRK er Norges rikeste mediehus. Ingen har større ressurser. NRK er en statlig eid allmennkringkaster vi alle plikter å betale lisens for. Slik får Dagsrevyen en unik mulighet til å lage god journalistikk og et særlig ansvar for å få det riktig. Men lørdag 12. januar gikk det helt galt. Selv om NRK hadde godt kjennskap til saken de dekket. Selv om det ble reist sterke innvendinger i redaksjonen.

Reportasjen ble introdusert som historien om den første romkvinne dømt for menneskehandel med egne barn.

Hun hadde visst reist rundt med dem og solgt smykker, slik romfolk har gjort i generasjoner. Og nå hadde Lørdagsrevyen besøkt henne i fengselet og også barna hennes, som nå bodde alene i Romania.

Allerede her var mye svært galt: Av de to barna som var med på reisen, var ett en av de voksne som ble dømt for menneskehandel. Det andre barnet nådde aldri til Norge: Da politiet tok den 13-årige datteren for tyveri i Sverige, valgte mor og bror å forlate jenta der og reise videre til Norge.

I Norge utnyttet kvinnen andre barn enn sine egne. Og jenta som ble etterlatt bor slett ikke i Romania. Hun bor på hemmelig adresse i Sverige. Moren er idømt besøksforbud. Jenta er dypt traumatisert. Hun vil aldri tilbake til sin mor.

Årsaken til dette er blant annet at jenta ifølge dommen ble voldtatt som elleveåring. Moren ble i Bergen dømt for medvirkning til voldtekten. Ifølge jenta holdt flere menn henne fast mens hun ble voldtatt. Voldtekten var fullbyrdelsen av et tvangsekteskap som startet med at elleveåringen ble bortført og mishandlet og endte med at moren mottok 10000 Euro i brudepenger. Jenta forklarer at hun skrek og at det gjorde svært vondt. Hun har også forklart at moren befant seg i rommet ved siden av. Den nå 15-årige jenta har videre forklart at moren solgte henne to ganger til, som 12-åring og 13-åring. Dette er med i tiltalen, men retten fant bare den første voldtekten tilstrekkelig bevist.

Ingenting av dette kommer fram i NRKs reportasje. Vi blir heller ikke fortalt at en av de andre jentungene reisefølget hadde med seg ble voldtatt på et handikaptoalett i Sverige på veien til Norge. Den jenta bor nå på hemmelig adresse i Norge. Barnevernet frykter for barnets sikkerhet. Vi blir heller ikke fortalt at noen av jentene ble brukt som lokkeduer for sexkunder. Barna fikk beskjed om å lokke med seg sexlystne menn, for så å skulle stikke av med pengene eller lommeboka deres, gjerne når buksene var nede på knærne. Det må sies å være en særdeles farlig aktivitet å presse barn til.

Alt er godt kjent for NRK. Ingenting av dette nevnes i reportasjen. I stedet blir vi fortalt av NRKs reporter at kvinnen enten er en enke som har gjort alt hun makter for at barna ikke skal sulte, eller en menneskehandler som har tvunget barna til å stjele, tigge og selge smykker på gata. Men det siste er det Bergen tingrett som mener, sier NRK. «Mener» betyr her at Tingretten har funnet forholdene bevist. Det foreligger en rettskraftig dom. Kanskje er begge muligheter sanne samtidig. Det er derfor det er så viktig å ikke forvrenge fakta i slike reportasjer. Problemer løses ikke av å forties, benektes eller feies under teppet.

Av dommen går det fram at de voksne i reisefølget benyttet barna til å stjele. Det foreligger en video av kvinnen der hun og en annen gjemmer tyvegods under skjørtene på de mindreårige jentene. Et av barna er pågrepet en lang rekke ganger. At politiet så utleverte henne tilbake til voksne som ikke var hennes foreldre, i stedet for å ringe barnevernet, er dypt urovekkende. Men det forteller ikke NRK om.

Retten finner at barna ikke hadde noen mulighet til å gjøre annet enn hva de voksne krevde. De hadde ingen steder å gå, de var uten penger. Barna skulle selge gullsmykker som slett ikke var av gull. En forsvarer får i reportasjen hevde at de solgte gull, uten å bli korrigert. Datteren har forklart at når hun ikke hadde solgt nok ble hun slått av moren i ansiktet og på føttene. Av og til helt til hun blødde. Det siste vet NRK godt. Det var NRK som selv rapporterte det under rettssaken. Brudepengene, tvangsekteskapet og voldtekten kjente NRK også til. Ikke bare kjente NRK dommen. Ifølge statsadvokaten var NRK til stede under de rettslige avhørene i Romania under forberedelsene til anken. NRK ønsker ikke å bekrefte dette.

Mens NRK ikke forteller om dette, besøker de den dømte kvinnens eldste sønn. Han er gift med en av de jentene han er dømt for å ha benyttet. De ble gift da hun var 12. Hun var 13 da hun først ble med på reisene og stjal på oppdrag. Hun ble pågrepet rundt 30 ganger for straffbare forhold i Norge. Hun ble gravid med mannen som 14-åring. Da politiet tok hånd om henne i Bergen sov hun på et offentlig toalett med sin sju måneder gamle datter. Hun er nå 17, mindreårig og skal være under tilsyn av barnevernet i Romania. NRK intervjuer henne hjemme hos mannen, mens mannen hører på. Hun har ingen annen familie å dra til. Det er i den rammen hun forsikrer at svigermor er uskyldig. Kanskje mener hun det. Men hvordan kan vi vite det? Den som godtar at hun filmes er mannen som er dømt for å ha utnyttet henne. En mann som ellers hevder at søsteren lyver.

Kvinnens andre sønn blir intervjuet, men han var aldri med til Norge og ble ikke utnyttet. NRK forteller at syttenåringen ikke lenger går på skolen, fordi han ikke har penger til skoletransport fordi moren er i fengsel. Det er mulig, men NRK forteller ikke når han sluttet på skole. Lillesøsteren hans, hun som ble tvangsgiftet og voldtatt som elleveåring, var analfabet. Og noen her har litt penger. Til sammen har de dømte i denne saken overført 800000 kroner til Romania. Det står i dommen. NRK nevner det ikke.

Kvinnen har sonet ferdig og skal snart hjem. NRK hevder at hun snart igjen skal reise ut av Romania for å skaffe penger og at barna da skal bli med henne. NRK vet kanskje ikke at hun først må sone fire års fengsel i Romania for bedragerier. Men NRK vet at hun tidligere er dømt og bøtelagt for vold, tyverier og narkotikabesittelse i Norge, Sverige og Romania. De vet at hun aldri vil få med seg datteren på tur igjen. Det var nok derfor NRK anonymiserte datterens ansikt, selv om de lot moren navngi henne. «Barna kommer til å bli med henne. Det er sånn romfolket lever.», oppsummerer NRK.

Alt som her er nevnt, og som NRK bevisst fortiet, er ikke bevis for at det ikke er synd på kvinnen. Det er tvert imot dokumentasjon av hvor vanskelig situasjonen er. Tingretten holder det åpent at kvinnen kan ha blitt presset til datterens tvangsekteskap som elleveåring. Overgripere og utnyttere har oftest ei fortid eller barndom som utnyttede. Men når NRK underslår eller bagatelliserer problemene, leverer de lissepasninger til alle med fordommer mot mennesker som lever under fortvilte og uakseptable forhold. Når NRK underslår de overgrep som er blitt begått mot barna, usynliggjør de barna. De skjuler deres lidelse. Og hvis overgrep deretter glaseres og sauses inn med myter om romfolkets kultur blir resultatet en kvalmende løgn. Og da er det NRK som forteller at romfolk «er sånn».

Dette dreier seg om nød. Man blir ikke et godt menneske av å være for fattig. Ikke i Norge, og ikke i Romania. Det er derfor det trengs hjelp - og ærlig journalistikk.

NRK skylder det norske folk en grundig redegjørelse for hva som gikk så veldig galt i Dagsrevyen denne lørdagen. De har innrømmet at reportasjen ikke skulle vært sendt, men bare etter at Jon Hustad, Journalisten og Elin Ørjasæter tok saken opp og skrev om skandalen. (Tilføyelse: Først ute med å skrive om saken var Nina Hjerpset-Østlie document.no)

Unnskyldningen er bare lagt ut som en kort tekst på nrk.no. Den utgaven av Dagsrevyen reportasjen gikk i er sperret

i sin helhet for offentligheten, men begrunnelsen som gis er bare at «Lyd- eller videoinnhold er så langt ikke klart. Prøv igjen om kort tid.». Men søkte man på kvinnens navn eller andre temaord lå reportasjen likevel fortsatt ute i går, bare uten teksting. Foreløpig er NRK likevel bedre til å skjule sine feil enn til å ta ansvar.

Når jeg stiller NRK spørsmål om hva som skjedde, svarer fungerende nyhetsredaktør Solveig Tvedt at hun har og tar ansvaret, men at hvilke diskusjoner og beslutninger som gikk internt er mindre relevant. Betyr det at NRK fra nå godtar et slikt svar fra andre institusjoner eller bedrifter hvis noe går alvorlig galt?

Et bedre svar er om NRK tar tid til åtte minutter på Lørdagsrevyen. Bruk halvparten til å fortelle de usynliggjorte barnas historie. Bruk resten til å redegjøre for akkurat hva som skjedde, akkurat hvordan alt gikk galt, og hvilke konsekvenser det nå får.

Dagsrevyens troverdighet kan bare gjenvinnes med åpenhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!