Dagsrevyens groteske journalistikk

Dagsrevyen brukte åtte minutter på en lørdag til en rørende reportasje. Som de visste var usann, og der de bevisst fortiet en voldtekt av en elleve år gammel jente.

ÅTTE MINUTTER MED USANNHETER:  Lørdag 12. januar gikk det helt galt for Dagsrevyen. Men de visste hva de gjorde. Foto: NRK
ÅTTE MINUTTER MED USANNHETER: Lørdag 12. januar gikk det helt galt for Dagsrevyen. Men de visste hva de gjorde. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 12. januar brukte Dagsrevyen mer enn åtte minutter på en reportasje om en rumensk kvinne dømt for menneskehandel i Bergen tingrett. Åtte minutter er svært lang tid i Dagsrevyen. En nyhetssending har sjelden så god tid til å presentere alle fakta i en sak.

NRK er Norges rikeste mediehus. Ingen har større ressurser. NRK er en statlig eid allmennkringkaster vi alle plikter å betale lisens for. Slik får Dagsrevyen en unik mulighet til å lage god journalistikk og et særlig ansvar for å få det riktig. Men lørdag 12. januar gikk det helt galt. Selv om NRK hadde godt kjennskap til saken de dekket. Selv om det ble reist sterke innvendinger i redaksjonen.

Reportasjen ble introdusert som historien om den første romkvinne dømt for menneskehandel med egne barn.

Hun hadde visst reist rundt med dem og solgt smykker, slik romfolk har gjort i generasjoner. Og nå hadde Lørdagsrevyen besøkt henne i fengselet og også barna hennes, som nå bodde alene i Romania.

Allerede her var mye svært galt: Av de to barna som var med på reisen, var ett en av de voksne som ble dømt for menneskehandel. Det andre barnet nådde aldri til Norge: Da politiet tok den 13-årige datteren for tyveri i Sverige, valgte mor og bror å forlate jenta der og reise videre til Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer