Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dahl legger seg flat

- Jeg tok feil, innrømmer professor Hans Fredrik Dahl om sin støtte til historieforfalskeren David Irving. - Dette burde han sett for lenge siden, svarer professor Odd-Bjørn Fure.

Dahls retrett kommer etter å ha lest historikeren Richard J. Evans nye bok om Irving.

Den britiske historikeren David Irving har benektet og underslått at det fantes nazistiske utryddelsesleirer og gasskamre.

Det har gjort ham til et populært faglig alibi blant nazister som benekter holocaust, men særdeles kontroversiell blant historikere. I fjor vår tapte Irving rettssaken der han prøvde å renvaske seg for anklagene om historieforfalskning, rasisme og nazisympatier.

Dahl tok feil

I dagens Dagblad innrømmer professor Hans Fredrik Dahl at han har tatt feil i sin bedømmelse av Irving. Dahl har tidligere forsvart Irvings bidrag til forståelsen av Det tredje rike og karakterisert briten som «den fremste kildekritiker».

Dahls retrett kommer etter å ha lest historikeren Richard J. Evans bok om Irving.

- Evans' bok inneholder ikke noe prinsipielt nytt. Det Evans legger fram om Irvings juks, ble påvist av flere tyske forskere allerede på slutten av 70-tallet. Hadde Dahl vært en så velorientert krigshistoriker som han hevder, burde han visst dette for lenge siden, sier historieprofessor Odd-Bjørn Fure, som i 1997 skrev pamfletten «Kampen mot glemselen». Boka var et knallhardt oppgjør med Irving og alle som ga ham faglig støtte.

På villspor

- Jeg har hele tida vært sikker på at Dahl har vært på villspor i sitt forsvar av David Irving. Sånn sett overrasker det meg ikke at han har blitt tvunget til retrett, sier Fredrik W. Thue, stipendiat i historie ved Universitetet i Oslo.

Thue tror Dahl har blandet sammen Irvings faglige autoritet med et kulturradikalt forsvar for retten til den frie ytring. Og en protest mot den politiske korrektheten i krigsforskningen.

- Jeg skulle gjerne se Dahl utøve mer selvkritikk på dette punktet, sier Thue. Han mener det er positivt at Dahl innrømmer å ha tatt feil, men synes det er beklagelig at det skulle bli nødvendig.

Medienes ansvar

Også Fure mener det skal være god takhøyde for ulike meninger - men at det må stilles visse krav til etterrettelighet.

Er punktum for historikerstriden satt med Dahls retrett?

- Ja, debatten er slutt. Men det står igjen noen veldig ubehagelige spørsmål. Hvordan kunne massemediene la Dahl - som ikke på noen måte hadde ryggdekning for sine meninger i resten av historikerlauget - bli «den store eksperten» på nazismen? Hva sier det om mediene? spør Fure, som mener Dahl i debatten om Irving systematisk har ført sine lesere bak lyset.

Talefør stillhet

Det andre spørsmålet er minst like ubehagelig - og rammer mange.

- Dahl har et enormt nettverk innenfor politikk, medier og akademia. Disse taleføre og intellektuelle menneskene - som normalt ikke er skåret for tungebåndet og mer enn gjerne lar sin stemme høre - svarte på Dahls feilaktige påstander med rungende taushet. Hva sier det om dem? spør Fure.

Han mener det aldri før i Norges historie har skjedd en tilsvarende desarmering av intellekter som følge av vennskap og kjennskap som i tilfellet Dahl og krigshistorien.

Les Hans Fredrik Dahls innlegg i Dagbladet

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling