Dahle - naiv og guddommelig

Fra ape til menneske til Gud. Slik er gangen i en samling prosadikt som både kan fungere som evolusjonslære for unge mennesker og gode lesestykker for voksne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er poeten Gro Dahle og billedkunstneren Lars Elling som holder opp speilet og sier: Vær så god, her kan du se deg selv. Og apen. Og Gud. Det at apen blir brukt som bilde på det menneskelige, og dermed det guddommelige, er ikke spesielt originalt. Men det er noe i Dahles jordnære naivisme som stemmer godt overens med aper. I tidligere samlinger har hun etablert kontakt både med apen og med Guds representant på Jorda, paven. Og her, i bokas siste og beste del, møtes apen og Gud. Det er et interessant møte. Undringen får råde i det meste av samlingen. En sjelden gang slår den over i det forklarende, men stort sett holdes de tynne veggene oppe, lettveggene mellom det uforståelige og det overtydelige. Når apen er blitt menneske, med de plager det medfører (isjias, lumbago), skåler han ensomt med seg selv. « - Darwin, sier apen og drikker.» Og selv om det er nokså synd på ham, er det mer synd på bordet, for det kan ikke bevege seg.

Hos Dahle kolliderer ikke Darwins lære med Bibelens. Hun gir til beste sin egen versjon av skapelsen og syndefallet. Til slutt lar hun Gud befale apen å dra tilbake til treet. Noe eller noen sier oss at siden vi ikke fikser å være mennesker, så er vi ennå på sett og vis bare aper - og får forholde oss deretter. Her går Gud skremmende nok inn for regresjon. Og den lekende poeten løfter speilet, der leseren kanskje vil møte en moralsk pekefinger i sitt eget blikk. Boka speiler også et vellykket samarbeid, siden tekstene og bildene ikke skygger for hverandre. Begge taler mest for seg selv, men fungerer samtidig fint i samme ramme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer