KOMMENTARER

Skogbrannene i Australia:

«Dama med geita» satte statsministeren på plass

Statsminister Scott Morrison i Australia er i alvorlig trøbbel etter skogbrannene. Danielle Murphy er en av grunnene til det.

FRIVILLIG: Danielle Murphy jobber nå sammen med en rekke andre frivillige på hjelpesenteret i den hardt rammede landsbyen Cobarny. Foto: Geir Ramnefjell
FRIVILLIG: Danielle Murphy jobber nå sammen med en rekke andre frivillige på hjelpesenteret i den hardt rammede landsbyen Cobarny. Foto: Geir Ramnefjell Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

COBARGO (Dagbladet) - Når han var her? Jeg husker ikke, faktisk. Jeg hadde ikke sovet på to dager. Og du vet hvor ondskapsfulle folk kan bli på nett, alle tastaturkrigerne med de falske profilene …

Danielle Murphy har blitt en kjent person denne uka i Australia. Med sosiale medier blir slik oppmerksomhet raskt både overveldende, og litt ubehagelig.

Likevel er hun først og fremst dama som satte statsministeren på plass. Statsminister Scott Morrison har forsøkt å kjempe seg tilbake etter en katastrofal start på håndteringen av katastrofen. Midt i opptakten til landets største skogbrannsesong noensinne, reiste han på ferie til Hawaii.

Han avbrøt ferien, men det ble ikke så veldig mye bedre da han kom til den lille landsbyen Cobargo noen timers kjøring sør for Sydney.

Litt bakgrunn må på plass for å skjønne reaksjonen han møtte.

Cobargo er en liten landsby på 800 mennesker, med 3000-4000 i omlandet i tillegg. Da vi kjørte gjennom området i helga, så vi hvordan brannen må ha herjet. Kvadratkilometer på kvadratkilometer er svidd av, trærne svarte, jorda brent. Noen små, grønne gresstrå har begynt å komme til syne nå som det har gått snaue 12 dager siden brannen, og bakken har fått noen ørsmå mengder regn.

De fleste av husene står, men nesten alle måtte gi opp låvebygningene sine («sheds») med store verdier i utstyr og maskiner. Noen mistet alt. Bare de vridde restene står igjen, som forteller hvilke temperaturer som oppsto i flammehavet.

For å kjempe mot flammene hadde byen, og omlandet rundt, fire små brannbiler og 16 frivillige brannmenn i Rural Fire Service (RFS).

Det har vært det store samtaleemnet i de rammede områdene, i mediene og i sosiale medier den siste uka: Mangelen på ressurser. Og statsministeren som var på Hawaii mens landet hans gikk opp i flammer.

Inn i disse rykende restene, og blant de traumatiserte innbyggerne, rykket plutselig statsministeren inn med sin bilkortesje 2. januar.

En ung kvinne i landsbyen ville ikke håndhilse på Morrison, med mindre han lovet mer penger til Rural Fire Service (RFS). Det kunne han ikke, så Morrison svarte i stedet på dette med å ta tak i hånda hennes og hilse likevel, før han snudde ryggen og gikk.

KRITISK: Australias statsminister Scott Morrison er ikke en populær mann i hjemlandet om dagen. Video: AP Vis mer

Det var omtrent på dette tidspunktet Danielle Murphy kom gående. Med geita si i bånd. En detalj mange har bemerket med litt munterhet på nett.

- De større geitene slapp vi løs på egen hånd da vi evakuerte gården, men den lille fikk jeg plass til i bilen. Hun er babyen min! Og jeg måtte ha henne i bånd da vi var på tur, for ellers ville hun bare gått og forsynt seg i hagene til folk, forklarer Murphy og ler.

- Jeg så statsministerens bilkortesje, og fulgte etter dem. Da jeg kom fram der de hadde stoppet, så jeg at statsministeren hadde snudd ryggen til Zoey.

Zoey er Zoey Salucci-McDermott, 20 år gammel, som Murphy kjenner godt fra før. Hun er ikke å se her på hjelpesenteret hvor vi møter Murphy.

- Hun har en 22 måneder gammel baby, og hun er gravid. Hun har mistet alt i brannen. Likevel ba hun ikke om penger til seg selv, hun ba om penger til RFS. Og så snudde han ryggen til henne.

- Han (Scott Morrison, red.anm.) kom ikke til byen med noen ting. Ingen økonomisk hjelpepakke, ingenting. Det var et fotomulighet, en anledning for ham til å vise seg fram. Det var åpenbart. Og det gjorde meg sint. Så jeg ropte det til ham: Dette er ikke rettferdig.

Opptakene som ble gjort har gått viralt, og er blitt symbolet på befolkningens frustrasjon over en fjern og fraværende statsminister.

Det hjelper ikke Scott Morrison at det i oktober kom fram at regjeringen hans har betalt en million kroner til «empatikonsulenter». De var hyret inn for å gi råd om hvordan vise medfølelse med de mange gårdbrukerne i landet som er hardt rammet etter en tre år lang tørkeperiode.

Opptrinnet i Cobargo, reaksjonen hos befolkningen og fra Danielle Murphy, danner bakteppet når de politiske analysene peker på at Morrison er i alvorlig trøbbel.

Søndag morgen stilte statsministeren til lengre tv-intervju hos statskringkasteren ABC, med kanalens stjernereporter David Speers.

Morrison hadde med seg en nyhet: Han lovet seerne en nasjonal granskingskommisjon etter brannen.

Det er en stor innrømmelse, som statsministeren kan få problemer med å håndtere - og avgrense. Morrison har blant annet sagt at han ikke ønsker å endre klimapolitikken, til tross for at mange av dem som protesterer nettopp peker på dette som en svakhet som må rettes opp.

Å nekte kommisjonen å ta for seg klimapolitikk, vil være oppsiktsvekkende og høyst kontroversielt. Trolig vil det være politisk umulig, enda så mye Morrison måtte ønske det.

En granskingskommisjon vil også forlenge den politiske oppmerksomheten rundt skogbrannkatastrofen.

Det er et problem for Morrison. Han har interesse av at saken mister momentum fram mot neste valg. En granskingskommisjon vil ikke kunne starte arbeidet før skogbrannsesongen er over, kanskje så seint som i mai - hvis mønsteret fra fjorårets (forlengede) skogbrannsesong gjentar seg. Det betyr at den trolig ikke vil være ferdig med arbeidet sitt før om et års tid.

Da begynner valget, som må avholdes innen 2022, å nærme seg.

Første meningsmåling etter de fatale skogbrannene kom inn i går morges. Tilfredsheten med Scott Morrison synker som en stein. De som mener statsministeren gjør en god jobb har falt med hele åtte prosentpoeng, populariteten til opposisjonslederen stiger nesten tilsvarende.

Danielle Murphy jobber nå sammen med en rekke andre frivillige på hjelpesenteret i Cobargo. Hennes motivasjon er å hjelpe de som har lite penger, de syke og eldre. Hun har sant å si ikke så mye penger selv, heller. Men Cobargo har fått masse hjelp i dagene etter at Morrison forsvant i en støvsky.

- Det var noen som var litt sure på meg fordi jeg ropte på statsministeren. De fryktet det kanskje ville hindre oss i å få mer ressurser.

- Jeg tror det har virket motsatt. Han kunne jo ikke ende opp med å bevise at jeg hadde rett. Nå har det vært folk fra militæret og ryddet opp i skogen etter brannene, og vi har fått mye annen hjelp, sier Murphy og smiler. Fornøyd, må vi kunne legge til.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer