Dama med skjegg overbeviste hele Europa

Conchitas beskjed til Putin: - Vi er ustoppelige.

TÅREVÅT SEIER: Conchita Wurst la ikke skjul på at Eurovision-seieren betydde mye for henne. Foto: AFP / NTB scanpix
TÅREVÅT SEIER: Conchita Wurst la ikke skjul på at Eurovision-seieren betydde mye for henne. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KØBENHAVN (Dagbladet): - Vi er ustoppelige, sier Conchita Wurst (25) fra scenen, og holder trofeet sitt ut mot publikum.

Østerrike, representert ved Conchita Wurst og låta «Rise Like A Phoenix», er vinneren av Eurovision Song Contest 2014.

Da hele Europas stemmer var lest opp, hadde «den skjeggete dama» 290 poeng i potten. Nederland, som fikk andreplass, hadde 238 poeng. Sverige fikk 218 poeng i år, og dermed tredjeplassen.

- Vant jeg? Allerede halvveis i stemmeavgivninga rant tårene hos Conchita. Den østerrikske dragshowartisten var tydelig beveget da hun takket for seg på scenen, etter å ha framført vinnerlåta, og klarte heller ikke da å holde tårene tilbake.

- Jeg gråt hele tida. Så kom denne gulldusjen. Og jeg sa til min manager René: «Si det: Vant jeg?» Og han sa: «Ja, det gjorde du». Det var bare... Jeg har ikke ord, sier Conchita på pressekonferansen.

- Drømmen min gikk i oppfyllelse. Det viser meg at det er folk der ute som i framtida vil se framover, ikke tilbake og tenke på fortida. Jeg er så takknemlig for det, sier Conchita Wurst, hvis artistnavn betyr «lille vagina» eller «penis».

25-åringen fra Østerrike, som egentlig heter Tom Neuwirth, forteller at tårene kom fordi han er «så glad og så, så, så utrolig takknemlig».

- Dette er overveldende. Og det er ikke bare min seier. Men til alle der ute som tror på ei framtid med fred, toleranse, kjærlighet og aksept.

Og om Conchita skal feire seieren?

- Selvsagt skal vi feste. Selvsagt skal vi feste, sier Conchita, som setter kursen mot hjemlandet Østerrike i morge.

Klar beskjed til Putin Conchita blir også spurt om hun har en beskjed til Russlands president Vladimir Putin. Russland har uttrykt sin tydelige misnøye over at 25-åringen deltar i Eurovision.

Beskjeden er klar:

- Jeg vet ikke om han ser på. Men hvis han gjør det, tror jeg at jeg har sagt det tydelig: Vi er ustoppelige.

Den russiske politikeren Vitaly Milonov sendte et brev til den russiske Eurovision-komiteen, hvor han da ba om at russiske musikere ikke ble sendt til det han omtaler som en «europeisk homseparade».

- Bare TV-sendingen av konkurransen vil kunne fornærme millioner av russere. At transvestitten og hermafroditten Conchita Wurst skal opptre på samme scene som russiske artister på direktesendt TV, er propaganda for homofili og åndelig forfall, skriver Milonov ifølge britiske Guardian.

- Magisk - Conchitas seier er helt magisk. Takketalen hennes er årets TV-øyeblikk. Hårene reiste seg. Det lå så mange følelser der. Det var rett og slett gripende, sier MGP-ekspert Ingeborg Heldal til Dagbladet.

Norge og Carl Espen Thorbjørnsen havnet på en åttende plass. 

- Gratulerer Conchita. Du er fantastisk!, sier årets åttende beste, Carl Espen, via NRK.

Østerrikets bidraget har fått desisdert mest oppmerksomhet under årets Eurovision-uke i København, og Conchita har også fått sin gode dose oppmerksomhet i forkant.

Wursts egentlige navn er Tom Neuwirth, og han er født 6. november i 1988. Som alter egoet Conchita har hun generert en rekke overskrifter over hele Europa den siste tida, det på grunn av sitt kvinnelige uteseende - med skjegg.

Krass kritikk Flere har latt seg provosere av dama med skjegg. Conchita på sin side lar seg ikke påvirke nevneverdig av kritikken.

FØNIKSFUGLEN TIL HIMMELS:  Conchita Wurst har fått mye oppmerksomhet de siste ukene, og i dag trakk hun det aller lengste strået og gikk av med seieren i årets Eurovision-finale. Foto: AFP / NTB scanpix
FØNIKSFUGLEN TIL HIMMELS: Conchita Wurst har fått mye oppmerksomhet de siste ukene, og i dag trakk hun det aller lengste strået og gikk av med seieren i årets Eurovision-finale. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Det påvirker meg ikke. For om det bare handler om meg, så klarer jeg å ta det. Jeg er tykkhudet. Men dette viser at menneskerettigheter tydeligvis ikke er en allmenn greie på 2000-tallet. Det er uhørt. Jeg har ikke engang ord for det, sa Wurst til den svenske avisa Aftonbladet.  

I dag var det ingen tvil - Conchita gjorde det hun kom hit for - hun sang og hun vant. Seieren var til slutt så overlegen at resultatet ble klart før de siste par landene hadde avgitt sine stemmer

I 2012 kom Conchita på andreplass i sin nasjonale konkurranse. Hun forteller at hun aldri har vært nær ved å gi opp målet om å nå toppen.

- Aldri. Aldri i hele livet mitt. I 2012 kom jeg på andreplass. Jeg sa til meg selv: Alt skjer av en grunn. Og jeg har lært så mye de siste to åra. Nå var jeg klar og forberedt, og det føltes rett nå. 

Videre forteller Conchita at foreldrene allerede har gitt uttrykk for at de er svært stolte over seieren.
 
- Jeg har sagt det før: Dette hadde ikke gått uten mine venner og familie. Jeg er velsignet for at de er med meg.

Begynte å gråte Det var lenge tett mellom Østerrike, Sverige, Nederland og Armenia. Den første 12-poengeren fikk Østerrike av Hellas.

Østerrike har bare vunnet Eurovision én gang tidligere, og det var i 1966 med Udo Jürgens. Låten het «Merci Chérie».

Tirsdag og torsdag var det semifinaler hvor til slutt tjue nasjoner fikk finalebillett. Wurst leverte et svært godt show på scena, og det var elektrisk stemning da Østerrike ble ropt opp for å få den aller siste finalebilletten.

- Denne kvelden har vært fullstendig ubegripelig. Det er så overveldende med all den kjærlighet jeg har mottatt. Jeg brøt ut i tårer da jeg var ferdig å synge. Jeg kan ikke sette ord på hvor takknemlig jeg er, sa Conchita Wurst til pressen torsdag.

TOPP TI, EUROVISION 2014

1. Østerrike - 290 poeng
2. Nederland - 238 poeng
3. Sverige - 218 poeng
4. Armenia - 174 poeng
5. Ungarn - 143 poeng 
6. Ukraina - 113 poeng
7. Russland - 89 poeng
8. Norge - 88 poeng 
9. Danmark - 74 poeng 
10. Spania - 74 poeng

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer