- Damene elsket Leif

I den nye biografien om den folkekjære skuespilleren forteller datteren alt om sin far.

NY BOK:  Boka «Da lo folk» om Leif Juster, slippes i dag. I den forteller dattera alt om faren. Foto: Privat.
NY BOK: Boka «Da lo folk» om Leif Juster, slippes i dag. I den forteller dattera alt om faren. Foto: Privat.Vis mer

Han er en av Norges mest folkekjære scenekunstnere gjennom tidene. I år ville Leif Juster fylt 100 år. Han er blitt hedret med en jubileumsforestilling, fått en egen brennevin og frimerker. I dag slippes biografien om han som avslutning på jubileumsåret.

Drivkraften bak alt dette er komikerens og skuespillerens datter, Siri Juster.

- Bak meg ligger to år med intensivt arbeid. Det føles utrolig godt å hylle og hedre ham på denne måten.

Boka «Da lo folk! Leif Justers lange liv», gis ut på Aschehoug forlag og er skrevet av Aftenposten-journalist Bjørn Brøymer i samarbeid med datteren.

Boka berører alle sider av hans liv, både personlig og karrieremessig.

- Selv om sikkert mange tror det, var han selvfølgelig ikke like morsom og blid hjemme som han var på scenen. Han var også en privat mann og kunster. Han hadde et heftig temperament, og det kunne gå en kule varmt både hjemme og på teateret.

Forelsket seg i dansk diva Leif Juster ble tidlig skilt fra kona Tullik, som han drev Edderkoppen teater med.

I boka røper Siri Juster at den danske divaen Marguerite Viby var årsaken til ekteskapsbruddet.

- Marguerite Viby
hadde et stort navn i Danmark. Primadonna var hun, skriver datteren i boka og minnes hva skuespilleren fikk faren til å gjøre.

- Rett inn i fars liv marsjerte hun. Da hun kom til Oslo, ble hun innkvartert pa KNA-Hotellet i Parkveien. Det het seg at min far grep inn og betalte arbeiderne som holdt pa med sine støyende pressbor i gaten rett utenfor hotellet, for at de ikke skulle brake for klokken ti, slik at primadonnaen kunne få sove. Så sa far det var i alle fall, skriver hun.

- Var han en skjørtejeger?

- Nei, det vil jeg ikke kalle ham. Men damene var veldig glade i han. De elsket Leif! Når vi var ute blant folk, skyndte han seg alltid å presentere meg som sin yngste datter. Han var god til å sjarmere, men han fløy ikke med alle for det.

Kona trakk ham i lønn I boka kommer det også frem at Leif Juster var glad i å bruke penger. Og levde til tider litt for ekstravagant.

- Økonomi hadde han ikke rede pa. Han ville gjerne leve på stor fot, kjøpte presanger til kolleger i øst og vest og røkte opp halve lønna si. Mor derimot var stikk motsatt. Hun var praktisk og handlekraftig, smart og dyktig, skriver Siri og utdyper at moren måtte trekke faren i lønn.

- Det var ikke populært. Men det måtte til. Mor var Edderkoppens økonomidirektør og økonomisk ansvarlig. Det gikk mange ganger en kule varmt, spesielt når noe far hadde kjøpt på ting kreditt, skulle betales. Men far innså at hadde aldri hadde klart seg uten mor.

Til tross for ekteskapsbruddet levde han likevel hele livet sammen med familien som han skånet for media.

- Far og mor hadde hver sin leilighet, men vi levde sammen som en familie. Han kom hjem og spiste middag og var sammen med oss i alle høytider. Han bodde nok mer under vårt tak enn sitt eget. Han ville ha henne tilbake, men hun syntes det var best slik, forteller Siri Juster.

I boka berømmer hun sin egen mor som trofast sto ved hans side.

- Uten henne hadde han ikke vært noenting. Hun betød alt for ham.