Damene feier banen

De hadde fjorårets desidert mest suksessfulle sommerturné i USA. Nå kupper de den prestisjetunge Grammy-prisen. Vi skriver 1998, og kvinnelige soloartister har festet grepet om den amerikanske musikkbransjen.

Unni Wilhelmsen, hvis du leser dette: Jeg ønsker deg mer enn lykke til i ditt forsøk på å etablere deg på det amerikanske markedet. Men gudene skal vite at du får en tøff jobb. Offentliggjøringen av årets Grammy-nominasjoner er en sterk påminner om hvilket beite du skal hevde deg i, Unni!

  • For det er med Grammy-nominasjonene som med så mye annet i den amerikanske musikkbransjen de siste par åra: Det er de kvinnelige artistene med egenprodusert låtmateriale som er i tet. I Grammys fire hovedklasser er det kvinnelige singer/songwritere over hele linja. I kategorien årets plate finner vi Paula Cole, Shawn Colvin og Sheryl Crow. Småguttene i Hanson og soulslikkeren R. Kelly er de eneste ikke-hunnkjønn som får plass. Paula Cole, som er relativt ukjent her til lands, er også nominert i klassen årets album med plata «This Fire». Den samme Cole figurerer også i klassen årets låt med «Where Have All The Cowboys Gone?» sammen med Shawn Colvin, mens Cole har tatt med seg Fiona Apple inn blant de nominerte i klassen «beste nye artist». Utover disse kvinnelige artistene som opererer i den samme sjangeren, finner vi også nominasjoner i hovedklassene for den nye r & b-dronningen Erykah Badu, tenåringsheltinnen Gwen Stefani i No Doubt og låtskriverfantomet Diane Warren.
  • Dette bare bekrefter trenden som fjorårets store sommerturné i USA viste; Lilith Fair med bare kvinnelige artister på plakaten (Sarah McLachlan, Jewel, Fiona Apple, Indigo Girls etc.) feide alle testosteron-rockere av banen. Lenge etter at det ble ut å være feminist har det blitt in å være kvinnelig artist. Så får vi heller bære over med at denne kvinne-bølgen ikke akkurat står for det største musikalske nybrottsarbeidet.
  • Til slutt: Det er i alle fall en ting Unni Wilhelmsen ikke behøver å bry seg med, nemlig frykten for at det ikke er interesse for hennes type musikk i USA. Den er til de grader til stede i det forjettede land akkurat nå.

KOMMENTAR