FEIRET FREDEN: Joyce Digney og Cynthia Covello feiret friheten 8. mai 1945. I 70 år var identitetens deres ukjent. Foto: The Imperial War Museum
FEIRET FREDEN: Joyce Digney og Cynthia Covello feiret friheten 8. mai 1945. I 70 år var identitetens deres ukjent. Foto: The Imperial War MuseumVis mer

Damene på fredsbildet var ukjente i 70 år. I løpet av 24 timer ble de funnet

Badet i fontena.

Sosiale medier kan brukes til mye, på både godt og vondt. Også til å løse mysterier.

I 70 år har dette bildet vært en gjenganger i historien om frigjøringen fra nazistene og den andre verdenskrig.

Kvinnene i bassenget på Trafalgar Square i London har vært ukjente, men etter et døgn på Twitter ble bildegåten løst.

- Euforisk stemning Bildet ble tatt 8. mai 1945. London var i festrus, og disse to damene feiret sammen med soldatene. Fotografiet har vært så mye brukt at The Imperial War Museum ønsket å komme til bunns i hvem som vasset for friheten.

Bare 24 timer etter at de gikk ut med en etterlysning på Twitter, ble museet kontaktet av en slektning som identifiserte dem som Joyce Digney og Cynthia Covello, skriver museet i en pressemelding.

De var 20 og 18 år gamle den herlige maidagen.

- Vi mistet begge brødre i krigen, så vi reiste inn til London for å bli med i feiringen. Det var en euforisk stemning, alle var så glade, sier Joyce Digney (89) ifølge The Independent.

Stupte i vannet Da de kom til Trafalgar Square ble de med på «verdens lengste linedans», før de bestemte seg for å kjøle ned føttene i fontena.

- Politiet lukket øynene for alt, så lenge vi ikke gjorde noe ulovlig. De to sjømennene kom ut i vannet med oss, og en av dem klatret opp på en skulptur og stupte ned i vannet. Jeg kan ikke fatte at han ikke døde, sier Digney.

Hun ble deretter dratt ned i vannet av mannen, og ble klissvåt. Etter en stund forsvant soldatene.

Bilder og TV-innslag fra London gikk verden rundt, og noe seinere så faktisk Digney et klipp fra torget, men hun ante ikke at bildet er gjenbrukt å mange ganger.

I etterkrigstida flyttet de engelske venninnene til Canada, hvor begge giftet seg. Cynthia Covello døde i 1983.