Damenes Bull

BERGEN (Dagbladet): Mange vet at han var en berømt fiolinist, men Ole Bull var mer. - Han var Norges første kjendis, sin tids rockestjerne, jentene kastet seg over vaskevannet hans! hevder skuespilleren Frode Rasmussen.

Nå skal han spille stjernens tjener på Logen Teater i Bergen.

- Ole Bull har en svull - i sitt store rumpehull, skrålte Frode Rasmussen som liten. Nå vet han bedre.

- Vi husket navnet godt, då, gliser Frode Rasmussen etter at han har lirt av seg regla og flirt fra seg.

Teatersjefrollen ved Nordland Teater er snart fortid, nå er det 20 Bullske roller det går i - i Logen i Bergen, der Frode Rasmussen er kunstnerisk leder.

Selv synes han han er for stygg til å spille kjekken Ole Bull. Derfor spiller han følgesvennen hans - tjeneren - og imiterer Ole Bull og personlighetene han omga seg med.

Større enn 17. mai

Stykket av Morten Jostad har fått navnet «Ole Bull - og følgesvennen», og får premiere på fredag. Jostad har gravd opp verdt-å-vite om Ole Bull - og diktet resten.

- Da Bull ankom Bergen, var det større enn 17. mai. Det var Ole Bull som åpnet det første norske teateret, det var han som ansatte Ibsen og Bjørnson, det var han som sendte Grieg til Leipzig - for å bli kunstner.

Selv beveget Bull seg mellom metropolene, fanget unge kvinner og svingte buen. Karriere først, kjærlighet siden. Skjønt, kjærlighet?

Forsømte familien

- Sin første kone, franske Felice, traff han i Paris. Hun fødte en sønn alene, han døde tre år seinere, faren kom ikke til begravelsen. De sier at Felice ble gal. Jeg forsømte meg selv, min familie, mine affærer og interesser for å oppvekke sansen for det nasjonale skjønne , skrev han på hennes dødsleie.

- Og så fikk han de kvinnene han ville ha - alltid flere tiår yngre?

- De kom på konsert, og besvimte. Bull var aldri hjemme, om han skulle dyrke sitt seksualliv, måtte det bli andre kvinner. Ryktene gikk over hele Europa om forholdet han hadde til dronning Isabella av Spania.

Sånn skuespiller

Rasmussen kneiser med nakken og vifter med armene.

- Eg e' jo en sånn skuespiller, eg. Den konflikten mellom karriere og kjærlighet er der jo alltid. En skuespiller bruker alltid seg selv, Ole Bull hadde fiolinen. Vi bærer oss selv med oss - det er ikke alltid like lett å vite når du skal si ha det til deg selv.

REINSPIKKA BULL: Frode Rasmussen er gal nok til å spille tjeneren til Ole Bull i stykket som har premiere til uka.