Damer over 40? Nei takk

TV-sjefenes drømmeprogramledere: Unge damer og modne menn, Eli Strand (29) og Jan Øyvind Helgesen (50). Kvinnelige programledere over 40 år er uønsket i de norske reklamefinansierte kanalene.

Kvinner over 40 på skjermen

21 års aldersforskjell er ikke noe problem for høstens frokostpar på TV2. Tvert imot. Duoen er TV-sjefenes favorittløsning. For modne menn og unge damer skaffer flere TV-seere.

- Og kvinnelige programledere skaffer kvinnelige TV-seere, som igjen er den primære målgruppen for annonsørene, mener medieforsker Vibeke Pedersen ved Universitetet i København. I flere år har hun studert de nordiske TV-kanalenes valg av programledere. Og Norge følger hovedstrømmen i Europa.

Norske reklamefinansierte TV-kanaler trenger ikke bekymre seg for pensjonsutbetalinger til sine kvinnelige programledere de første 30 åra. De har nemlig ingen som er over 40 år gamle. De fleste har ikke engang passert 30. Og TV-kanalene har ingen planer om å gjøre noe med det.

Blant de siste to ukenes mest sette reklame-TV-programmer er verken TV2 eller TV3 representert med kvinnelige programledere. Jorunn Horgen Friberg er mutters alene på TVNorge-lista.

For faglig dyktighet er ikke lenger kvalifikasjon god nok for å komme på skjermen.

Gammel Robinson

TV3 har i høst én enslig kvinnelig programleder. For fire år siden hadde de seks. Nå er Suzanne Steffens håndplukket av kanalledelsen, og hun tilfredsstiller kravene i kommersielle TV-kanaler: Blond, pen og bra seertekke og fortsatt ung og frisk.

- Modne menn kan fortsatt gjøre karriere, og deres alder knyttes til rutine, modenhet og troverdighet, mener Vibeke Pedersen.

Den hjemmeleksa har TV3 lært. Robinson-general Nils Ole Oftebro er 54, Knut Th. Gleditsch er 60 og Leif Erik Forberg 49 år. Kanalens populære og inntektsbringende sportsavdeling har fem menn og ingen kvinner på skjermen.

- Det er helt tilfeldig, sier informasjonssjef Ellen Chr. Christiansen.

- Vår primærmålgruppe er 15- 40 år. Kvinner er en særlig attraktiv seergruppe, men jeg har ikke noe klart svar på hvorfor vi er underrepresentert i denne aldersgruppen på den kvinnelige programledersiden. Men ser vi noen år tilbake, hadde vi flere av dem på vår kanal, sier Christiansen, som avviser at likestillingen har kommet kortere på TV enn ellers i samfunnet.

Foryngelseskur

TVNorge skal gjøre kanalen yngre - og gjør det blant annet ved hjelp av unge programledere, og kanalen har fått god plass i damegarderoben. Kvinneandelen er redusert fra åtte til tre på fire år. Dyreekspert Monica Heggelund (26) og spilleder Janne Horgen Friberg (26) har bare følge av nyhetsoppleser Marianne Løkkevik (29). TVNorge «låner» nyhetsopplesere fra TV2 og får været presentert av de unge blondinene i Storm Weather Center.

På herresiden utgjør avtroppende Rolv Wesenlund (63), Knut Borge (50) og Gino Valente (57) alderseliten i laget.

- Vi har ingen forestående program som er laget med tanke på programledere over 40 år. Verken kvinner eller menn, sier informasjonsdirektør Jens-Petter Gjelseth til Dagbladet.

I TV2 var siste ukes gjennomsnittsalder for kvinnelige programledere 29,5 år. For heller ikke allmennkringkasteren TV2 har kvinner over 40 år på programledersiden. Blant modne menn er ukelista betydelig lengre: Per Ståle Lønning (49), Oddvar Stenstrøm (53), Nils Gunnar Lie (48), Pål T. Jørgensen (48), Egil Svartdahl (45) og Davy Wathne brukes bevisst i programmer der TV2 ønsker troverdighet, representert ved mannlig erfaring.

På kvinnesiden er det annerledes: Værdamene er alle under 30 år, Synnøve Svabø (30) var på seertoppen for tre uker siden, og kveldsvertinne Dorthe Skappel (36) trekker opp gjennomsnittet sterkt.

- Det har en viss sammenheng med hvilke programmer du skal lage. Vi har ikke hatt noen spesiell utvelgelse som vraker eldre damer. For alder kan gi ekstra troverdighet på skjermen. Men vi har nok ikke søkt spesielt etter eldre damer, innrømmer programredaktør Nils Ketil Andresen i TV2.

GULL VERDT: TV2 følger en internasjonal vinnertrend når dekobler Jan-Øyvind Helgesen og 21 år yngre Eli Strand som programledere. Ane Nyrerød og Vår staude er med på det samme teamet.