FORAN SOMMERFUGLENE: Magne Furuholmen var stolt av å vise fram Damien Hirsts bidrag til å pynte opp Tjuvholmen ved Aker Brygge i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORAN SOMMERFUGLENE: Magne Furuholmen var stolt av å vise fram Damien Hirsts bidrag til å pynte opp Tjuvholmen ved Aker Brygge i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Damien Hirsts sommerfugler lyser opp oslonatta

Gallerieier Magne Furuholmen selger verker til 30 000. Og fem millioner kroner.

(Dagbladet): Litt over klokka åtte torsdag kveld ga kraftige lyskastere liv til seks gedigne sommerfugl-trykk på et lagerbygg i Oslo.

Disse vil dominere oslonatta på Tjuvholmen i minst en måned.

Sommerfuglene er signert den britiske storkunstneren Damien Hirst, og ble først vist fram i forbindelse med åpningsutstillingen «The Souls» i det nyåpnede galleriet Stolper + Friends.

Utendørsscene - Dette prosjektet skjedde fort, forteller Magne Furuholmen på «opplysingen» av sommerfuglene til Dagbladet.

Det var GoGreenbyBlackNumbers-rådgiver Arnt-Gøran Hartvig som i midten av juni satt på Bølgen og Moi og så på det store lagerbygget på motsatt side av moloen. Han tok kontakt med Magne Furuholmen.

- Det har krevd en enorm velvilje fra folk, og kanskje først og fremst fra Hirst selv, sier Furuholmen.

Furuholmen eier Stolper + Friends sammen med den britiske kunstneren Paul Stolper og galleristen Hugo Opdal.

- Vi gjør «Skur 13» ved Tjuvholmen om til en gigantisk utendørsscene på hele 1200 kvadratmeter, sier gallerisjef Kate Smith.

Furuholmen og co ønsket å gjøre noe spenstig i Tjuvholmen-området og fant svaret i sommerfuglene. De er over seks meter høye og vil bli opplyst i mørket.  

Kunst ut i gata Furuholmen mener at det er bra å få kunsten ut i gata.

- Dette er jo en variant av gatekunstnerne som tar i bruk byrom.

I selve galleriet huser utstillingen også 68 trykk av sommerfugler pluss to malerier.

- Maleriene er ny produksjon, og arbeid i fem millioner kroner-klassen, sier Furuholmen.

Trykkene kan kjøpes til en noe rimeligere penge.

Furuholmen forteller at trykkene er av Hirsts mer folkelige verk, og koster 30 000 kroner.

MANNEN MED IDEEN: Arnt-Gøran Hartvig var stolt av å vise fram Damien Hirsts bidrag til å pynte opp Tjuvholmen ved Aker Brygge i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MANNEN MED IDEEN: Arnt-Gøran Hartvig var stolt av å vise fram Damien Hirsts bidrag til å pynte opp Tjuvholmen ved Aker Brygge i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Det mener Opdal er en overkommelig pris for en Hirst-original.

- Dersom man har mulighet er det en sikker investering. Det er utrolig hvor mye de øker i verdi.

Spesielt å ha Hirst på laget Damien Hirst dukket ikke opp i kveld, men vil trolig komme og se på utstillingen om kort tid.

- Han er veldig begeistret. Mange ustillinger kan ofte være veldig eksklusive, men dette kan alle se, sier Smith.

En av regissørene bak, Hugo Opdal, mener det er et helt spesielt prosjekt å være med på.

- Sommerfuglene har på en måte forlatt galleriet og festet seg på veggen. De vil lyse utover oslonatta både kveld og natt, sier han.

Det at Damien Hirst har sagt ja til å være med syns han er spesielt.

- Han er jo verdens største nålevende kunstner, sier han videre.

Furuholmen mener beliggenheten er perfekt.

- Vi håper dette vil skape stor oppmerksomhet og at Hirst-prosjektet bare er det første av flere med spennende kunstnere fra hele verden, og andre gallerier i området, sier han.

I GALLERIET: Inne i lokalet huser Stolper + Friends 70 sommerfugler. Liv og død er tema for utstillingen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I GALLERIET: Inne i lokalet huser Stolper + Friends 70 sommerfugler. Liv og død er tema for utstillingen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer